Det kommer mer regn

Det er ventet mer regn over Øst- og Sørlandet denne uka. Dermed øker også faren for flom og ras.

Riktignok sier vakthavende meteorolog Bjørn Røsting ved Meteorologisk institutt i Oslo at været bedrer seg over Østlandet, Telemark og Agder torsdag, men han advarer samtidig mot å være for optimistisk.

– Nedbøren skyldes varmluft i øst og kjøligere luftmasser i vest. De tørner sammen og da dannes det lavtrykk og nedbør. Denne sonen ligger nord-sør og beveger seg lite. Det er hovedgrunnen til at vi får disse store nedbørsmengdene, sier han til NTB.

Prognosen for neste år er også usikker, men vi hadde noe lignende i fjor.

– Da var det varmebølge i Russland og kontrast mot den kjølige lufta over Atlanterhavet, men ikke så kraftig som i år. Det er ikke så godt å si i om dette vil fortsette neste år, sier Røsting.

Stengte veier
I Akershus er noen veier stengt på grunn av flom.

– Det er for det meste småveier som er stengt. Det er litt overvann på E6 ved Espa i Hedmark, og det er nedsatt hastighet på strekningen, sier trafikkoperatør Gun Aaserudhagen i Statens vegvesen.

I Løten i Hedmark skylte vannmassene i Vingerjessa bort brua søndag kveld slik at folk er isolert, og på riksvei 3 ved Steinvik var det oversvømmelse, melder Hamar Arbeiderblad.

Fulle vannmagasiner
Det kommer et nytt lavtrykk tirsdag, men så roer det seg ned noen dager.

– Det er ikke ekstreme nedbørsmengder, men regnet kommer hyppig. Problemet er at vannmagasinene og de store innsjøene er fulle. Dermed kan de ikke ta av for mer vann som går i bakken eller i elva. Når bakken er så mettet som den er nå, skal det lite til før det går den gale veien, sier vakthavende hydrolog Thomas Skaugen i Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) til NTB.

Han oppfordrer publikum til å kontakte lokale myndigheter dersom de oppdager ras eller at det er fare for ras.

NVEs flomvarsel er nå oppjustert til nest høyeste nivå. Dette betyr at det ventes vannføring mellom femårsflom og femtiårsflom.

Nordby kjøpesenter stengt
Også i Sverige har nedbøren skapt problemer. Nordby kjøpesenter rett sør for Svinesund holdt stengt mandag formiddag etter kraftig regn i løpet av natten.

Ifølge redningstjenesten i Strömstad kommune har senteret fått vannskader og redningsmannskap har pumpet ut vann hele natt til mandag.

– Vi tror det har falt minst 70 millimeter regn i området i løpet av natten, sier redningssjef Rolf Olausson i Strömstad kommune til Svenska Dagbladet.

Senteret ble åpnet igjen i løpet av dagen, men redningstjenesten arbeider fortsatt med å tømme bygningen for vann.

– Det er bare enkelte butikker som er blitt hardt rammet av vannmassene. Vi slamsuger og pumper bort vann fra dem. Samtidig har vannet rent vekk fra innfartsveiene til senteret slik at det går an å ta seg fram dit igjen, sier Olausson.