Ankerhagen

Ankerhagen

Sted: Straume, Fjell kommune

Prosjekttype/bruk: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
87 millioner kroner

Bruttoareal: 3.600 kvm

Byggherre: Altus Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Rolv Eide

Rådgivere: RIB, RIBrann: Sweco - RIE: Rambøll - RIAku: Kilde Akustikk - RIV: Techmentor

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Sartor Maskin - Trappe-elementer: Nor Element - Gulvstøp og -avretting: IndustriGulv Spesialisten - Konstruksjonsstål: Alsaker eftf. - Taktekking: Takentreprenøren - Glass- og aluminium: Fana Glass - Vinduer: Nordvest Vinduet - Parkett og gulvlister: Bo Andren - Varme og sanitær: Sartor VVS - Elektro: Torsvik Elektriske - Ventilasjon: VVT - Branntetting: Firesafe - Sprinkleranlegg: Tore Eide - Lås og beslag: Låsservice - Dører: Swedoor - Kjøkken: HTH - Heiser: Ing Stein Knudsen - Maling: Malermester Røed - Rekkverk: Søpstad

Veidekke Entreprenør AS har ført opp Ankerhagen, et boligprosjekt med 50 leiligheter på Straume i Fjell kommune på Sotra.

Ankerhagen består av et bygg med 50 selveiende leiligheter. Bygget er på 3.600 kvadratmeter og har sju etasjer over bakken og en parkeringsetasje under. Veidekkes entreprisekostnad er på 81 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Altus Eiendom AS. Bygget er tegnet av Rolv Eide AS og ført opp i totalentreprise.

Byggestart var 1. november 2009. Bygget stod ferdig 1. juli i år.

Høy standard
Anleggsleder Arild Høgseth i Veidekke forteller at de 50 leilighetene varierer fra 46 til 130 kvadratmeter. Mange er på 70 til 90 kvadratmeter. Snittpris ved salg var 36.000 kroner per kvadratmeter. Høgseth beskriver standarden på leilighetene som høy.

– Det var muligheter for tilvalgsløsninger på kjøkken, bad og overflater. Noen kjøpere ønsket også å flytte på vegger.

Alle leilighetene har balkonger eller terrasser. Noen har to terrasser. Det er en felles takterrasse i femte etasje og en felles terrasse i første etasje. Bygget ligger slik at solforholdene er meget gode.

Leilighetene ble solgt med en pakke for tele, data og TV. Det er 55 parkeringsplasser i kjelleren, samt utendørs gjesteparkering. Alle leilighetene har universell utforming. Utenfor bygget er det grøntareal med beplantning og plass med lekeapparater.

Fra leilighetene er det utsikt mot nærområdet, Sotra og sjøen (fra de øverste leilighetene). Det er gangavstand til kjøpesenteret Sartor Senter og til barnehage, skoler og offentlig kommunikasjon. Bygget skal driftes av Stor-Bergen Boligbyggelag.

L-form
Ankerhagen ligger i Straume sentrum. Tomten var småkupert, skogbevokst og med fjellgrunn. Bygget har radonbeskyttelse med duk og dreneringsrør for avgasser i de nederste leilighetene og i bodene.

Bygget har L-form og bærende konstruksjon av plasstøpt betong og stål. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Vinduene er i tre/aluminium, mens glassfasadene er i aluminium. Fasadene har teglforblending og trepanel som er royalimpregnert på fabrikk, noe som gir lang levetid og enkelt vedelikehold. Inne i leilighetene er det parkett, flislagte bad, gipsvegger, delvis nedsenkete himlinger og dels sparklete betonghimlinger.

God uttørking
Høgseth sier at det ble praktisert rent bygg under oppføringen.

– Vi tørket ut konstruksjonen med gass. Vi hadde motorer på taket og kjørte varm, tørr luft ned i ventilasjonsrørene. Dette fungerte bra og vi fikk meget god uttørking av bygget.

Oppvarming skjer med vannbåren varme. Det er gulvvarme på bad og vaskerom og radiatorer i stuene. I kjelleren er det montert en fyrkjel basert på elektrisitet. Det er 20 cm isolasjon i vegger og 30 til 40 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,0. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Tøff vinter
Arild Høgseth sier at den største utfordringen i oppføringen av Ankerhagen var det harde vinterværet i 2010.

– Ellers har byggingen gått greit. Vi har hatt med dyktige håndverkere som vi er stolte av. Kundene har gitt oss gode tilbakemeldinger. 100 personer var med da aktiviteten var på topp. Byggingen har skjedd uten fraværskader. Sorteringsgraden for byggavfall er 70 prosent.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter