Mye trist i skole-Norge

I 2005 renoverte Harstad kommune Hagebyen skole for 70 millioner kroner. Men istedenfor å få en skole med bedre inneklima, har de ansatte blitt sykemeldt en etter en, melder TV2. Denne meldingen føyer seg inn i rekken av uttallige negative oppslag i mediene i det siste.

I Harstad har man prøvd å gjøre noe med problemet, men mange kommuner bare lar det skure. At man mislykkes i Harstad, må selvsagt beklages, og man må finne årsaken til det.

Lærerne ved Hagebyen skole i Harstad meiner de blir forbigått av kommunen. De krever nå en gransking fordi flere av lærerne ble langtidssykemeldte da inneklimaet ble dårligere. Eksemplet fra Harstad er ikke enestående. Det er en rekke eksempler på at elever og lærere har fått tilsvarende problemer både i nye skolebygg og i renoverte skolebygg.

Vi synes det er trist at mange får plager i nye skoler og i rehabiliterte skoler, men vi tror at forholdene uansett er mye verre i skoler som har vært totalt forsømt av sine eiere i årevis. Det er trekkfullt og inneklimaet er slik at elever og lærere totalt mister konsentrasjonen. Det eneste som trives i disse byggene, er sopp og mugg.

Vi skriver 2011, men når vi ser bilder fra toalettanleggene ved mange skoler blir man skremt. Det kan selvsagt hevdes at mye av problemene også skyldes rent hærverk. Men på en nedslitt skole er vel faren stor for at det blir mer hærverk enn på nye, moderne skoler.

Vi har aldri brukt så mye penger i norsk skole, men hvor blir pengene av, kan man spørre. Som alle andre offentlige institusjoner forsvinner mye til byråkratiet. Kutt i byråkratstillingene og bruk heller penger til undervisning, utstyr og vedlikehold, sier vi.