Langemyhr benekter all straffskyld

Harald Langemyhr nektet straffskyld for både bedrageri og sosial dumping da saken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Fakta om Langemyhr-saken i Oslo

* Harald Langemyhr, hans firma Byggmester Harald Langemyhr AS og en ansatt står tiltalt for å ha bedratt Oslo kommunes eiendomsselskap Omsorgsbygg Oslo KF for rundt 18 millioner kroner, forsøk på bedrageri på ytterligere 4 millioner, og for brudd på Arbeidsmiljøloven.

* Fakturering gjaldt oppussing av Økern sykehjem i 2007 og 2008

* Byggfirmaet skal dessuten ha brutt overtidsreglene, håndverkere skal ha bodd ulovlig trangt, og arbeiderne skal ha jobbet uten tilstrekkelig sikring.

* Oslo kommune anmeldte Langemyhr etter to interne granskninger av forholdet, som ble gjennomført etter at Arbeidstilsynet i mars slo alarm om kritikkverdige forhold i selskapet.

* Langemyhr risikerer opptil tolv års fengsel om han blir funnet skyldig etter tiltalen

* Saken startet i Oslo tingrett mandag. Det er satt av 14 uker til saken.

* De tiltalte nekter staffskyld.

Langemyhr krevde fire ganger så mye som han selv ga i lønn

Byggmester Harald Langemyhr krevde Oslo kommune for 500 kroner timen da han jobbet på Økern sykehjem. Det er mer enn fire ganger så mye som han selv betalte sine ansatte.

Harald Langemyhr nektet straffskyld på alle tiltalens punkter da saken mot ham startet i Oslo tingrett mandag. Slik NTB forstår det, mener politiet Langemyhr brukte en rekke forskjellige metoder for å tappe kommunen for penger ved overfakturering.

Da saken sprakk i mediene våren 2008, var det med beskyldninger om omfattende brudd på overtidsbestemmelsene, generell underbetaling og at han hadde innkvartert sine polske arbeidere under svært kummerlige og trange forhold og avkrevd dem 2.500 kroner i måneden for det.

Beregninger SINTEF Byggforsk har gjort på oppdrag for aktoratet viser at Langemyhr i forbindelse med utbedrings- og rehabiliteringsarbeid på Økern sykehjem fakturerte kommunen for 34 millioner kroner – 22 millioner kroner mer enn arbeidet var verdt, ifølge aktor.

Kravet tilsvarer en timesats for utført arbeid og omkostninger knyttet til organiseringen av arbeidet på 500 kroner. De polske arbeiderne som gjorde jobben for Langemyhr i 2007 og 2008 hadde en lønn på drøyt 120 kroner timen – før «husleien» var trukket fra.

Ifølge tiltalen måtte tre og tre polske arbeidere dele en konteinerbrakke.

Benekter overfakturering

Politiadvokat Frank Jensen forsøkte med sitt innledningsforedrag mandag å vise at Langemyhr systematisk trenerte arbeidet for å kunne øke timeantallet, fant angivelig presserende og fordyrende tilleggsarbeid og brøt arbeidstidsavtalen han hadde med oppdragsgiveren, Omsorgsbygg.

Etter det NTB får forklart er det først og fremst gjennom det store timeomfanget Langemyhrs totale krav avviker fra «det man med rimelighet kan forvente at slikt arbeid koster». Langemyhr har forsøkt å få betalt for over 68.000 timers arbeid ved Økern sykehjem.

SINTEF Byggforsk mener arbeidet ikke skulle ha kostet mer enn rundt 11,5 millioner kroner.

Langemyhr personlig, representanten for selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS og hans polske, daværende byggeleder benekter alle kategorisk overfakturering. I den grad det er rettslige uenigheter rundt arbeidet som er blitt utført og kostnadene, kunne det problemet vært løst i en sivil sak, mener Langemyhrs forsvarer, advokat Bjørn Stordrange.

Omfattende sak

– Alt som er kommet fram så langt og som vil komme fram under hovedforhandlingen, vil vise at dette i høyden er sivil rettslig uenighet om oppgjør og tolkning av inngåtte avtaler. Dette er ingen bedragerisak, og den burde vært løst på en helt annen måte, sier Stordrange om det som han mener kan karakteriseres som kontraktmessige uenigheter.

Til sammen kommer saken til å ta et halvt år før den er igjennom første rettsinstans. Retten har satt av 16 uker til hovedforhandlingen alene og ytterligere ti uker til å skrive selve dommen. Først en gang oppunder jul vil det tidligst bli domsavsigelse.

Til sammen kommer aktoratet og forsvarerne til å føre nesten 90 vitner – mange av dem polske arbeidere som skal underbygge og motsi aktoratets påstand om at arbeidet ved sykehjemmet ble trenert.

– Dette er en omfattende og meget sammensatt sak. Det er mange aktører som skal forklare seg om sine forskjellige roller. Det er mange brikker som må falle på plass, sier politiadvokat Jensen. (©NTB)

Aktoratet mener Langemyhr overfakturerte Oslo kommune med nesten 22 millioner kroner i forbindelse med rehabilitering og ombygging av Økern sykehjem i 2007 og 2008. Om tiltalen stemmer, klarte han å få utbetalt over 18 millioner kroner for mye, før kommunen stanset overføringene.

Langemyhr og den polske byggelederen for prosjektet på Økern er derfor tiltalt for forsøk på bedrageri for de resterende drøyt 4 millioner kronene.

Både Harald Langemyhr selv, selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS og byggelederen, nektet straffskyld på alle tiltalens punkter da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag formiddag.

Sosial dumping

Saken mot Langemyhr sprakk i mediene våren 2008, da det framkom påstander om at byggmesteren hadde innlosjert sine polske arbeidere og svært kummerlige og trange forhold. Han har også selv vedgått å ha betalt arbeiderne sine 10 prosent under minstelønn. Men ifølge tiltalen som skal behandles i tingretten de neste 16 ukene er det også begått omfattende brudd på overtidsbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven.

Etter det NTB forstår kommer denne delen av saken til å spille en mindre rolle under hovedforhandlingen. Strafferammen for disse forholdene er betydelig lavere enn straffen Langemyhr risikerer hvis han blir funnet skyldig i bedrageri.

Normalt er strafferammen på seks år, men ved gjentakelse kan straffen dobles. Det betyr at Langemyhr risikerer opptil tolv års fengsel om han blir funnet skyldig etter tiltalen

Tre prosjekter

Selskapet var hovedentreprenør på oppdraget ved Økern sykehjem. To interne granskninger, som lå til grunn for anmeldelsene mot Langemyhr i 2008, konkluderte med at de reelle kostnadene ved arbeidet selskapet utførte var langt lavere enn entreprenøren hevdet. Aktoratets sakkyndige har anslått at kommunen ikke skulle betalt mer enn rundt 11,5 millioner kroner – og ikke over 34 millioner kroner, slik Langemyhr hevdet gjennom sin fakturering.

Langemyhr ble leid inn for å arbeide blant annet på betongfasaden til det prisbelønte Sverre Fehn-tegnede bygget fra 1955. Det ble også gjort arbeider på betongelementer innvendig. Underveis skal han ha oppdaget vann- og råteskader i taket og anbefalte Omsorgsbygg å sette i gang utbedringer også her.

Basert på antall fakturerte arbeidstimer og totalbeløpet som ble krevd av Langemyhr, mener aktoratet at han hadde en gjennomsnittlig timepris på 500 kroner.