Foreslår reality-TV fra byggenæringen

I Aase Byggeadministrasjon er de opptatt av hvorfor byggenæringen ofte taper i kampen om å tiltrekke seg de beste studentene.

– Hvordan skal vi få flere til å bli en del av næringen? Kanskje kan en reality-serie på TV være løsningen for å tiltrekke seg flere dyktige ungdommer, spør nestleder Karoline Hasselgård og daglig leder Elisabeth Aase i Aase Byggeadministrasjon AS.

Stor utfordring
De mener at en av de største utfordringene i byggenæringen er rekruttering.

– Dagens ingeniørhøgskoler og håndverkerutdannelse har ofte hatt lave krav for inntak, og slitt med å få nok og riktig rekrutteringen til næringen. Økt rekruttering vil gi økt kvalitet, og i tillegg trenger vi å vinne kampen om de beste hodene, sier Aase.

De peker på at for å få opp statusen må man skape entusiasme rundt det å jobbe i byggenæringen, samt fremheve alle fordelene med å være i et skapende yrke.

– Kanskje en reality-serie på TV kan være en god idé? Vi har sett flere eksempler på at TV-serier har gjort underverker for kokkeyrket når det gjelder status, og vi tror mange unge hadde blitt mer positive til å jobbe i byggenæringen dersom yrkets mange spennende sider ble vist gjennom en slik TV-serie. Dette er også yrker som er godt betalte, både under håndverkerutdannelsen og som nyutdannet ingeniør, sier Hasselgård.

Økt satsing fra myndighetene
– En TV-serie er selvsagt bare en vei til målet for å øke statusen til byggfagene. Vi tror både økt satsning fra myndighetene og mer fokus på ledelsesfaget under studiene er viktige forutsetninger for å øke kvaliteten og attraktiviteten for næringen. I dag er det lite fokus i ingeniørutdannelsen på viktigheten av det å lede andre til riktig innsats i et byggeprosjekt. Det å fremheve ledelse som et viktig fag og forutsetning for suksess, mener vi derfor er en riktig vei å gå, utdyper Aase.

Ble frarådet byggenæringen
En av selskapets byggeledere, Morten Stastad, ble for eksempel frarådet fra å begynne på tømrerlinjen fordi han hadde så gode karakterer fra ungdomsskolen. For Stastad fremsto byggfag/tømrer som en attraktiv vei å velge etter ungdomskolen da han ønsket å få et fagbrev ut fra sin interesse for å bygge. Etter tømrerutdannelsen tok han teknikerutdannelse.

Dette gjorde han altså til tross for advarsler fra omgivelsene om at det ikke kunne være en gangbar vei å gå for en som hadde gode karakterer.

Samtidig var dette en måte tidlig i utdannelsen å få innblikk i byggenæringen, og det gir mange muligheter for videreutdannelse. I perioden som tømrer, som også ga gode inntekter, fikk Stastad dessuten et godt innblikk i hvordan næringen fungerte og hva konsekvensene ved ikke å levere forventet resultat gir. Denne erfaringen har vært meget nyttig i både teknikerutdannelsen og i hans arbeid og utvikling hos Aase Byggeadministrasjon.

– Morten jobber som byggeleder hos oss, og har utviklet seg meget positivt, sier Hasselgård.