Mye dårlig håndverk på badet

Forsikringsselskapene utbetaler årlig 40-50 millioner kroner etter vannskader i privatboliger på grunn av håndverkerfeil.

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon er det de tre siste årene registrert 4191 vannskader hjemme hos folk på grunn av dårlig arbeid av håndverker. Det er første gang bransjen har gjort en slik kartlegging.

– I tillegg kommer alle skadene som ikke fører til forsikringsutbetaling. Disse skadene føres det ikke oversikt over, men de er mange, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.

Mange useriøse
– Bransjen har slitt med mange useriøse håndverkere i mange år, men strengere byggeregler og finanskrisen har bidratt til at flere av disse nå er ute av business, sier rørlegger Jan-Erik Urhaug i rørleggerkjeden Varme & Bad.

De verste feilene gjøres med sluk i våtrom
– Vi oppdager elendige sluk hele tiden. Noen har ikke membran i det hele tatt. Folk må bli flinkere til å sjekke referanser på håndverkere de engasjerer for å utføre arbeid i våtrom. Det holder ikke bare å sammenligne priser, for den billigste er dessverre ikke alltid den beste, sier Urhaug.

Skader rundt sluk tar det ofte lang tid før man oppdager.

– Da kan det allerede ha oppstått råte i bjelkelaget under sluket, slik at hele gulvet må rives opp. Og slike skader er svært kostbare å utbedre.

Som forbruker må man være klar over at vannskader som skjer over tid som hovedregel ikke dekkes av forsikringen.

– Derfor er det så viktig å ta vedlikeholdet på alvor. Få gjerne fagfolk til å gå gjennom alle vanninstallasjonene i boligen. Det kan gjøres for en rimelig penge, sier Urhaug.

Dyrere skader
Vannrør lever ikke evig, og i eldre boliger bør de skiftes ut. En annen gjenganger er sisterner til toaletter som er bygd inn i veggen, uten nødvendig sikring.

– Lekkasjer fra innbygde sisterner kan føre til store vannskader som kan spre seg mellom etasjer og mellom leiligheter. Det har vi sett flere eksempler på, sier Jan-Erik Urhaug Varme & Bad.

Ifølge If Skadeforsikring er gjennomsnittskaden på bad blitt dyrere å utbedre.

– Årsaken er nok at folk bygger mer eksklusive bad og at prisnivået generelt er blitt høyere, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If.