Åtte skadd i togavsporing ved Rena

Åtte personer ble skadd da et passasjertog sporet av på Rørosbanen mellom Koppang og Rena i Hedmark mandag morgen.

– Det var 31 personer med toget, inkludert besetningen på to. De åtte har fått lette til moderate skader, sier presseansvarlig ved Hedmark politidistrikt, Tor Eng, til NTB.

Sykehuset i Elverum har mottatt seks skadde og sykehuset i Hamar har tatt imot to.

De skadde er alle voksne, seks menn og to kvinner, opplyser kommunikasjonsdirektør Stein Tronsmoen ved Sykehuset Innlandet til NTB.

Pasientene var ved 12-tiden fortsatt til utredning og er inntil videre innlagt til observasjon.

Noen av dem klaget over rygg- og nakkesmerter etter avsporingen, sier vakthavende redningsleder Andreas Bull ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Det ble etablert full beredskap ved sykehusene i Elverum og Hamar etter meldingen om avsporingen, men denne er nå trappet ned, opplyser Tronsmoen videre.

Pårørendesenter

Uskadde passasjerer er transportert til Rena Hotell, hvor det er opprettet et senter for evakuerte og pårørende. Der kan passasjerene møte politi og helsepersonell og få informasjon om hendelsen, omsorg og tilbud om samtale.

På grunn av redningsarbeidet og etterforskningen av ulykken vil fylkesvei 606 være stengt for vanlig trafikk mellom Opphus og Evenstad. Lokalbefolkningen i området kan imidlertid passere.

– Vi starter nå etterforskningen av hendelsen og vil blant annet undersøke togsettet og stedet for avsporingen. I tillegg vil ansatte og passasjerer bli avhørt, opplyser Eng.

Tar selvkritikk

Jernbaneverket regner det som sikkert at avsporingen skyldes at massene under skinnegangen var vasket bort i 15 meters lengde slik at skinngangen hang i løse lufta. Dieseltogsettet med to vogner av typen 93 kan ha kjørt i en hastighet av over 120 kilometer i timen og sporet av rundt 100 meter etter å ha passert stedet.

– Årsaken til at massen ble vasket ut er at en stikkrenne gikk tett slik at vannet fant en annen vei. Vi inspiserte dette stedet seineste fredag ettermiddag, og det passerte tog der søndag kveld. Nå stenger vi banen til vi er sikre på at den er trygg, sier Jernbaneverkets banesjef for Rørosbanen, Tor Rørosgård, til NTB.

Rørosgård medgir at Jernbaneverket denne gangen ikke traff riktig tidspunkt for besiktigelse av nettopp dette punktet. I alt er det 1.800 stikkrenner mellom Støren og Hamar som må være åpne til en hver tid.

– Dette skal ikke skje og det er veldig beklagelig. I etterpåklokskapens lys burde vi kanskje vært enda mer oppmerksom på dette punktet, sier banesjefen.

Mer nedbør

At banelegemet ble vasket ut skyldes ekstreme nedbørsmengder i regionen den siste tiden. Også kommende døgn er det ventet mye regn.

– Vi har iverksatt visitasjoner på flere strekninger og følger ekstra nøye med på toglinjene på Sør- og Østlandet som følge av det kraftige regnværet. Vi får nå assistanse fra geoteknikere og har satt alt materiell i beredskap. I øyeblikket er Rørosbanen stengt, sier pressevakt Dag Svinsås i Jernbaneverket til NTB.

Toget sporet av nord for Opphus i Stor-Elvdal kommune, 30 kilometer sør for Koppang stasjon og rett ved fylkesvei 606.

Hedmark politidistrikt fikk melding om avsporingen klokka 6.44. Det var på vei fra Røros til Hamar da det sporet av og skulle ha ankommet Hamar klokka 7.46