Meteorologene usikre på hvor regnet faller

Mye regn, fra 40 til 60 millimeter i døgnet, kan ventes å falle over deler av Sør-Norge de nærmeste dagene. Men meteorologene vet ikke nøyaktig hvilke regioner som får mest regn.

Situasjonsrapport økt fare for skadeflom i regulerte vassdrag

Situasjonen med jevnt over fulle reguleringsmagasiner på Østlandet gjør regulerte vassdrag spesielt sårbare for skadeflommer dersom det skulle komme mye nedbør. Faren for skadeflom utover høsten er derfor større enn normalt, skriver NVE.

Mange reguleringsmagasiner på Østlandet er nå fylt opp til høyeste regulerte vannstand og har overløp. Også enkelte andre magasiner i Sør-Norge har høy fyllingsgrad.

I tillegg er det mange steder høyere grunnvannsstand og høyere markvannsinnhold enn normalt, særlig på Østlandet. Dette gjør at jordsmonnet har liten lagringskapasitet og dempningseffekt ved store nedbørsmengder.

Flomfaren kan reduseres ved planmessig tapping av magasiner for å oppnå dempning i de mest utsatte vassdragene.

Vi oppfordrer regulantene til å vurdere behovet for tiltak. Blandt annet vil en planmessig tapping av magasiner, for å oppnå dempning i de mest utsatte vassdragene, kunne redusere flomfaren.

– Prognosene er ustabile. Mye av regnet kan komme som byger. Det er ikke gitt å si hvor de vil treffe, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til NTB.

Han sier det særlig er Agder-fylkene, Telemark, Oppland og vestlige deler av Buskerud som ligger an til å få mest regn. Deler av Østlandet som ligger nærmere svenskegrensen, vil gå klar, ifølge Gislefoss.

–40 til 60 millimeter regn i døgnet er mye, men jeg vil ikke kalle det ekstremt, sier Gislefoss, som forteller at det ventede regnet denne gang skyldes fuktig luft som tilføres fra sør.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppgraderte lørdag kveld flomvarselet som direktoratet sendte ut fredag for fylkene Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo, Østfold, Oppland og Hedmark. Flomvarselet ble oppjustert til nest høyeste nivå for uken som kommer. Det ventes nå vannføring mellom fem- og femtiårsflom, ifølge NVE.

Men direktoratet venter ikke en like dramatisk situasjon som tidlig i sommer, da blant annet Gudbrandsdalen ble hardt rammet. (©NTB)