Langemyhr-saken starter mandag

Straffesaken mot den bedrageritiltalte byggmesteren Harald Langemyhr og hans firma starter i Oslo tingrett mandag. Det er satt av 14 uker til saken.

Det er nå tre og et halvt år siden Arbeidstilsynet avdekket kritikkverdige forhold i Tønsberg-firmaet Byggmester Harald Langemyhr AS.

Byggmesteren selv og hans firma står tiltalt for blant annet å ha bedratt Oslo kommune for over 18 millioner kroner. I tillegg må de svare for påstander om brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven.

– Harald Langemyhr stiller seg uforstående til politiets tiltale og ser fram til rettssaken hvor han vil renvaske seg, sa byggfirmaets advokat Bjørn Stordrange til NTB da tiltalen ble kunngjort i juli i fjor.

Sammen med advokat Ellen Holager Andenæs er Stordrange forsvarer i straffesaken, der også en ansatt i firmaet står tiltalt. Ytterligere tre personer var opprinnelig siktet, men de har fått sine saker henlagt.

Rådyr oppussing
Bakgrunnen er forhold knyttet til fakturering av Oslo kommune og forholdene for de ansatte da selskapet sto for oppussing av Økern sykehjem.

Politiadvokat Frank Grimstad Jensen mener Langemyhr har forledet ansatte i Oslo kommune til å utbetale nesten 30 millioner kroner for arbeid som er beregnet å skulle koste bare 11,5 millioner kroner.

Byggfirmaet skal også systematisk ha brutt overtidsreglene ved inntil 468 tilfeller. Håndverkere skal også ha bodd ulovlig trangt – tre mann på boenheter beregnet på en person. I tillegg er firmaet tiltalt for manglende sikring av anleggsplassen under arbeid på stillaser og tak.

Medieavslørt
Opprullingen skjedde i kjølvannet av at flere medier våren 2008 avslørte kritikkverdige boforhold og det som trolig var lovstridig avlønning av polske bygningsarbeidere i Oslo og Tønsberg.

Harald Langmyhr ble senere på våren siktet for grovt bedrageri og forsøk på bedrageri overfor Oslo kommune og for brudd på Arbeidsmiljøloven.

I juni 2008 ble han pågrepet og satt varetektsfengslet i fem uker.

Etterforskningen har vært omfattende. Blant annet har byggtekniske sakkyndige fra SINTEF vurdert arbeidet og tiden som er brukt for å estimere det angivelige bedrageriet. To revisorer fra politiet jobbet full tid i to år med regnskaper og timelister fram til tiltalen ble tatt ut.

– Vi har lest rapporten og kjenner ikke igjen beregningene fra den til tallene politiet trekker fram i tiltalen, sa advokat Bjørn Stordrange til NTB om SINTEF-rapporten i fjor sommer.