Fortsatt høy boligbygging

Arealstatistikken fra SSB viser at boligbyggingen har økt med nesten 40 % hittil i år, sammenlignet med i fjor.

– Det er bra at boligbyggingen ser ut til å ha nådd et nivå som i større grad møter de behovene for nye boliger som befolkningsveksten skaper, sier Audun Lågøyr, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening

I følge SSB ble det gitt igangsettelsestillatelse for 15.640 nye boliger i januar-juli, en oppgang på 4 354 boliger sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det gode tall for byggenæringen. Så lenge boligbyggingen holder seg høy er veier det foreløpig opp for nedgangen i næringsbygg sier Lågøyr.

Det har også kommet sterkere tall enn ventet for investeringer i industrien. Nye anslag for 2011 viser at samlede investeringer i industri, bergverksdrift og kraftforsyning vil beløpe seg til 39,9 milliarder kroner – målt i løpende verdi. Resultatet ligger 12 prosent over tilsvarende tall for 2010. Et høyt investeringsnivå innenfor kraftforsyning er hovedårsaken til økningen.

I tillegg bidrar oppjusterte anslag for industrien til å trekke opp tallene. SSB sine anslag for 2012 antyder ytterligere vekst i investeringene.

– Det er positivt at det nå ser ut til å være en oppgang i denne delen av markedet som lenge har meldt om lave investeringstall, sier Lågøyr.

Bygge og anleggsvirksomhet opplever samtidig en stor vekst i nye foretak registrert 1. kvartal i 2011. Den er dermed den næringen med flest nyregistreringer, hele 1816 stykker.

– Dette viser at byggenæringen er en populær næring som gir gründere mulighet til å lykkes, avslutter Lågøyr.