Store vannlekkasjer i de største kommunene

Lekkasjene fra norske kommunale vannverk er rekordhøye. Bare to av de 20 største vannverkene oppgir lekkasjeprosenter under 30 prosent. I snitt er lekkasjeprosenten 37,25 for de største og for mange ligger lekkasjen godt over 40 prosent.

Det viser en gjennomgang Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har gjort, basert på Mattilsynets vannverksregister, der alle norske vannverk skal rapportere hvert år.

– Dette er ikke bærekraftig i det lange løp. Vannrørene er en del av infrastrukturen som kommunenes innbyggere ikke ser, og de merker ikke forfallet før vannet uteblir eller E.coli-bakterier trenger inn som følge av større brudd i ledningene, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i MEF.

Drammen kommune ligger høyest blant de store vannverkene i Norge. Den gjennomsnittlige lekkasjeprosenten er 37,25 prosent blant de 20 største, men fordi Oslo har den største vannleveransen med hele 98 millioner kubikkmeter vann og lavest vannlekkasje med 21 prosent, blir samlet vannlekkasje for de største vannverkene 32,7 prosent.

– Overført på landsbasis betyr det at minst 250 millioner kubikkmeter drikkevann renner ut i grunnen årlig. I tillegg til risiko for helsefarlig vann og dårlig leveringssikkerhet, betyr lekkasjene også et økonomisk tap: Det må bygges større vannforsyningsanlegg og avløpssystemene må oppdimensjoneres for å ta unna vann fra vannrør som lekker ut i avløpene, sier Johannesen.

– Mens innbyggerne i kommunene pålegges å installere vannmålere for å redusere sløsingen, renner vannet rett ut av kommunenes egne rør. Med et gebyr på for eksempel 8 kroner kubikkmeteren, går det tapt vann for to milliarder kroner per år, sier Johannesen.