Veileder for bedre luftkvalitet

Det er for dårlig luftkvalitet i mange norske byer og tettsteder. En ny veileder hjelper kommuner og de som eier veiene med tiltak for bedre luftkvalitet.

–I den nye veilederen anbefaler vi hvordan kommunene og anleggseierne kan gjennomføre tiltak for å få bedre luftkvalitet. Dette er en praktisk kokebok om hvilke krav som gjelder, hvem som har plikt til å gjøre hva og hvilke verktøy de kan sette inn for å redusere luftforurensningen på kort og lang sikt, sier direktør Ellen Hambro, i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Den nye veiledningen om gjennomføring av tiltak for bedre lokal luftkvalitet er laget av Klif i samarbeid med Statens vegvesen Vegdirektoratet, Nasjonalt folkehelseinstitutt og Helsedirektoratet.

Beskytte folks helse

Dårlig luftkvalitet gir helseskader

¡Forskriften om lokal luftkvalitet setter grenseverdier for svevestøv og NO2 – forskriften er felles for hele EU.

¡I byene bidrar lokal luftforurensning til negative helsevirkninger i befolkningen.

¡Det er dokumentert at både eksponering over kort og lang tid medfører økt risiko for helseskade.

Den felles grenseverdien for luftkvalitet for hele EU og EØS skal beskytte folks helse. Dessverre overskrides grensene i Norge alt for ofte, især i de store byene.

– Mange sårbare grupper opplever dager som er så ille at de ikke kan gå ut. Vi er glad for å veilede kommunene til gjøre jobben sin bedre, slik at folk får den luftkvaliteten de har krav på., sier direktør Ellen Hambro i Klif.

Vi forventer nå at både kommuner og de som eier veiene – kommuner, fylkeskommuner og Statens vegvesen – legger seg i selen og lager gode strategier for hva som skal gjøres i de enkelte kommune for å sikre at grenseverdiene overholdes

Nettbasert veileder

Veilederen om tiltak for bedre lokal luftkvalitet er nettbasert. Den oppdateres etter hvert som regelverket endres og verktøykassa utvides.