Kraftig forbedring for Steen & Strøm

Steen & Strøm hadde 1. halvår 2011 et resultat før skatt på MNOK 965,4 (MNOK 209,2). Den kraftige resultatforbedringen skyldes hovedsakelig revurdering av verdiene, men også økning i butikkomsetning og leieinntekter.

Større utviklingsprosjekter per 2011:

NORGE:
• Økern Sentrum. Planer for total transformasjon av stedet Økern fra et gigantisk veikryss til et urbant og fremtidsrettet bysentrum i Groruddalen. Åpen bystruktur med store utearealer og romslige torg, møteplasser og flotte grøntarealer med mangfoldig tilbud som badeland, kino, boliger, kultur samt et lokalsenter med 55.000 kvm handel.

• Åsane Sentrum, Bergen. Planer for stedsutvikling av en ny levende bydel i Bergen. Et stort og aktivt torg omkranset av kafeer, boliger og kontorer, 57.000 kvm handel og med et levende kulturhus som bydelens hjerte. Bilfritt miljø og stort torg med rom for aktiviteter.

• Arkaden Torgterrassen (Stavanger Storsenter). Oppgradering utvendig og innvendig til et levende bysenter med spennende arkitektur og fasader, og lyse, åpne fellesarealer med god plass til hvilesoner og møteplasser.

• Farmandstredet, Tønsberg. Oppgraderingen innebærer totalrehabilitering av Torvhallen, som vil fremstå som et tre-etasjes torv i retrostil fra 70-tallet.

• Gulskogen, Drammen. Ferdigstillelse av oppgradert og utvidet senter til den største shoppingdestinasjonen i Buskerud med familierelaterte butikker, spennende arkitektur og fasader, og store fellesarealer med hvilesoner, møteplasser og lekeområder.

DANMARK:
• Odense. Oppkjøp en utviklingstomt i sentrum av Odense bestående av byggerettigheter på til sammen 58.000 kvm (45.000 kvm handelsareal). Steen & Strøm planlegger å utvikle et moderne og fremtidsrettet kjøpesenter på tomten. Med oppføringen av senteret vil Steen & Strøm bli representert med ledende kjøpesentre i alle de tre største byene i Danmark.

SVERIGE:
• Emporia, Malmø. Fristaden ved Øresund, i søndre Malmö, Skandinavias mest ekspansive område. Her bygges Skandinavias fremste handelsdestinasjon med internasjonal karakter. Et spektakulært arkitektonisk bygg med 75.000 kvm handel.

• Östra Centrum, Kristianstad. Byutviklingsplaner for et nytt senter på 28.000 kvm.

I juni ble det foretatt en verdiregulering av konsernets investeringseiendommer med 633 millioner kroner. Investeringseiendommer og prosjekter var da verdsatt til 28 164 millioner kroner. Verdivurderingene er basert på en gjennomsnittsyield på 6,1 %.

Butikkomsetningen på konsernets kjøpesentre økte i 1. halvår 2011 med 2,1 % sammenlignet med i fjor. På sammenlignbart areal utgjorde økningen 0,1 %.

Konsernets kjøpesentre hadde i 1. halvår 2011 en økning i leieinntektene med 9.1 %. På sammenlignbart areal var økningen 3,7 %.

Over 1 milliard kroner ble investert i 1. halvår. De største investeringene er knyttet til utviklingen av kjøpesenteret Emporia i Malmø, samt anskaffelse av tomt og bygninger som grunnlag for prosjekter i Kristianstad i Sverige og Odense i Danmark. I Norge er prosjekter ved Farmandstredet i Tønsberg og Stavanger Storsenter under ferdigstillelse.

Med dagens 42 kjøpesentre i Skandinavia, har Steen & Strøm en sterk posisjon i Norge, Sverige og Danmark og er den aktøren som tydeligst har definert Skandinavia som hjemmemarked. Et offensivt program for investeringer, oppgraderinger og fornyelser er lagt for å leve opp til kundenes forventninger om stimulerende handleopplevelser. Fremover skal selskapet investere 1,5 – 3 milliarder kroner årlig i det skandinaviske markedet. I Norge planlegges oppgradering av 14 kjøpesentre samt to større byutviklingsprosjekter i årene fremover.

- Overordnet fokus er å bidra til en god stedsutvikling i de lokalområder vi er tilstede, sier CEO Jan Ove Holmen.

Stedsutviklingprosjekter skal ta en viktig rolle i lokalsamfunnet i samspill med utvikling av hoteller, boliger, kommunale servicefunksjoner, kontorer og kulturelle arenaer. Målet er at fremtidens kjøpesentre skal være selve drivkraften i stedene og fremstå som levende møteplasser hvor det er trygt å treffes og hvor folk trives også i sosiale sammenhenger, forklarer Holmen.