Miljøvennlig betonggulv i stua

Betongen inntar stua og resten av huset. Ny sliping og polering gjør betonggulv til et designlekkert alternativ, både i hus og leiligheter, ifølge en pressemelding fra produsenten.

Fakta

Termisk masse – betongens varmemagasinerende effekt

● Utnytter passiv solvarme (ved magasinering av varmeenergien) og reduserer behovet for oppvarming i den kalde delen av døgnet.

● Reduserer behovet for energi til kjøling.

● Kan benyttes sammen med ventilasjon om natten for å unngå behov for kjøling om dagen.

Karbonavtrykk

● Redusert energibruk til kjøling og oppvarming vil redusere utslipp

● Når plasstøpt betong er eksponert og riktig utnyttet, kompenserer energigevinsten for CO2-utslippet.

● Bygninger står for ca. 33 prosent av Norges samlede energibruk.

Visste du at betonggulv nå er et attraktivt alternativ inne i boligen? Nye teknikker for å slipe og polere betong, tryller fram helt plane og blanke overflater med lekkert utseende. I tillegg til designkvaliteter gir det gulv som er vedlikeholdsfrie, uslitelige og dessuten rimelige og miljøvennlige. De kan ikke brenne, og det oppstår ikke statisk elektrisitet. De ser alltid nye ut, uten hakk, riper og flekker, og de er en drøm å vaske.

Trenger ingenting oppå støpen
Betonggulv er enkle og raske å legge. De blir støpt på plassen, eventuelt med elektriske varmekabler eller vannbåren varme lagt i støpen, og så gjenstår bare sliping og polering før gulvet er ferdig.

En rekke bedrifter har spesialisert seg på å slipe og polere nye og gamle betonggulv. De fjerner topplaget i støpen og får frem den underliggende sterke betongen. Den blir slipt helt jevn og polert opp til en sterk og hard overflate med et levende mønster. Lang levetid og null vedlikehold gjør at slipte betonggulv har meget lave totalkostnader.

Miljøvennlig
Sett i bygningers livsløp er betong et av de mest miljøvennlige byggematerialene, med lave verdier for utslipp, energibruk og klimagasser. Den er et naturprodukt uten skadelige tilsetninger,og den er kortreist. Den termiske massen reduserer oppvarmingsbehovet om vinteren og krever mindre kjøling om sommeren.

Også til næringsbygg
Slipte betonggulv blir også stadig mer brukt i næringsbygg. Her er slitestyrke både fordi de tilfører interiørkvalitet og fordi de er funksjonelle. For eksempel er disse gulvene enklere å rengjøre, det blir mindre støv og de reduserer vibrasjoner. Det er ikke minst et viktig poeng der det blir kjørt med trucker – mindre vibrasjon gir bedre arbeidsmiljø og trucker som varer lenger. Slipte betonggulv er godkjent som ESD-gulv til miljøer der det ikke må oppstå statisk elektrisitet, som for eksempel i operasjonssaler, elektronikkbedrifter og hos sprengstoffprodusenter.