NHO-bedriftene ser mørkere på framtiden

NHO-bedriftene har lavere forventninger til markedsutviklingen neste år enn de hadde i forrige kvartal.

De nedjusterte forventningene skyldes den svake utviklingen internasjonalt og svakere markedsvekst, viser NHOs økonomibarometer der vel 2.300 ledere og økonomisjefer i organisasjonens medlemsbedrifter har vurdert framtidsutsiktene.

– Vi utelukker ikke at arbeidsledigheten neste år vil krype opp mot 4 prosent, sa NHOs seniorøkonom Dag Aarnes da undersøkelsen ble presentert torsdag.

Han karakteriserer fallet i forventningene til 2012 som markant, og fallet er sterkest blant eksportbedriftene.

Olje og bolig

Men oljesektoren, særlig leverandørsiden, samt boligprodusentene skiller seg ut i undersøkelsen. Begge bransjene befinner seg i en bedre markedssituasjon enn det øvrige næringslivet og ser med optimisme på den nærmeste framtiden

– Det er det høye aktivitetsnivået i oljesektoren her hjemme som skiller Norge fra et gjennomsnittlig europeisk lavvekstland, framholder NHOs sjeføkonom Tor Steig.

Lavere investeringer

På bakgrunn av undersøkelsen skrur NHO ned forventningene til nyinvesteringer. Både i år og neste år opererer organisasjonen nå med lavere investeringer enn det som er den rådende oppfatning i andre prognosemiljøer.

Møbelindustrien, deler av maritim industri og grafisk industri ser ifølge undersøkelsen nå med større pessimisme på markedsmulighetene.

De tre industrigrenene består av bedrifter som er arbeidsintensive og der høye lønnskostnader gjør det krevende å konkurrere om markedene. En sterkere krone vil gjøre det enda mer krevende.

Frykter aggressiv renteøkning

NHO advarer derfor mot en utvikling der forskjellen mellom rentenivået her hjemme og i utlandet blir for stor.

– Vi kan ikke tillate en mer aggressiv renteøkning i Norge enn i utlandet. Handlingsrommet i pengepolitikken er svært begrenset. Rentevirkemiddelet kan ikke brukes som brems, sier sjeføkonom Tor Steig.

Han oppfordrer finansminister Sigbjørn Johnsen og regjeringen til å se nærmere på pengebruken over statsbudsjettet.