Viktig om heksesot

Meldingen vi brakte torsdag om heksesot er en av de mest leste sakene vi noen gang har hatt på bygg.no. Norske forskere mener de har funnet en forklaring på hvorfor vegger og gjenstander i boliger plutselig får et svart belegg. Sporene peker mot et stoff som finnes i de fleste malinger.

Molekylet C12H24O3 er det som skaper problemet, sier forskerne.

– Dette er et svært viktig forskningsarbeid, også i verdensmålestokk, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening som har engasjert de norske forskerne.Etter å ha mottatt mange reklamasjoner om heksesot fra huseiere ville boligprodusentene komme til bunns i hvorfor stadig flere hus plutselig får svarte vegger innendørs.

– De første tilfellene dukket opp i Norge i 2004, og antallet har økt i takt med overgangen til mer miljøvennlige malingstyper, sier Jæger. Heksesot oppstår oftest i nyoppussede og helt nye boliger. Boliger med dårlig ventilasjon er ekstra utsatt.

De norske forskerne har på oppsiktsvekkende kort tid funnet løsningene som bl a tyske forskere har jobbet med i årevis. Det norske firmaet Mycoteam og Norsk institutt for luftforskning (NILU) trengte bare et halvt år for å komme fram til det de mener er en forklaring.

Undersøkelsene er finansiert av bedrifter og organisasjoner i byggenæringen.

Vi håper at forskerne kan se på mange av de andre problemene som knytter seg til innemiljøet. Her er det mye synsing, men vi trenger også mer faglig kunnskap.