Full støtte til Borten Moe

Senterpartiets næringspolitiske talskvinne Irene Lange Nordahl gir full og ubetinget støtte til Ola Borten Moe i feiden med miljøbevegelsen.

Navarsete tar opp Bellona-kritikk med Borten Moe

Sp-leder Liv Signe Navarsete vil ta opp kritikken mot miljøbevegelsen med olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Borten Moe sa denne uka at han har sett seg lei på motstanden fra miljøbevegelsen mot å investere i nytt høyspentnett, vannkraftverk og vindmølleparker.

Kritikken gikk særlig ut over Naturvernforbundet og Bellona. Partileder Liv Signe Navarsete stiller seg ikke bak fagstatsråden, og mener at Frederic Hauge og Bellona er mer praktisk rettet enn andre miljøorganisasjoner.

– Det er riktig at Frederic Hauge og Bellona har stilt seg bak og vært positiv både til monstermaster og fornybar energi. Jeg stiller meg derfor ikke bak kritikken av Hauge når det gjelder den del av energipolitikken, sier Navarsete til VG Nett.

På teppet?

Hun vil møte Borten Moe og ta opp saken med ham. Også Sps miljøpolitiske talsmann, Erling Sande går i rette med olje- og energiministeren.

– Jeg kan forstå kritikken av Naturvernforbundet, men de andre er langt mer teknologioptimistiske, klimafokuserte og fremtidsrettet, sier Sande til Aftenposten.

Kutter kontakten

Det var i et intervju med NTB tirsdag at den relativt ferske olje- og energiministeren fra Senterpartiet blåste til kamp mot norsk miljøbevegelse. Han slo fast at det er fullt mulig å forene miljøengasjement med ønsket om mer olje og gass på norsk sokkel.

Senterpartiet har programfestet redusert utvinning av olje og gass.

Bellona-leder Frederic Hauge kaller Borten Moe for en løgner, og vil ikke lenger ha kontakt med den rødgrønne regjeringen.

– Vi finner oss ikke i at en statsråd farer med løgn om hva Bellona står for. Jeg vil ikke ha kontakt før Borten Moe ber om unnskyldning eller går av som minister, sier Hauge til Aftenposten.

 

 

– Ola Borten Moe har min fulle støtte i sin tilnærming til denne saken. Ikke minst den virkelighetsbeskrivelsen og utfordringen han gir. Jeg kan ikke skjønne at han har provosert miljøbevegelsen. Tvert imot har miljøbevegelsen alt å tjene på å bli mer realitetsorientert og dempe sin ordbruk, sier Lange Nordahl til NTB.

Verdensledende

Stortingsrepresentanten fra Troms ledet torsdag en oljekonferanse i Harstad. Hun har fått mange positive tilbakemeldinger i Nord-Norge på Borten Moes utspill der han ville bekjempe miljøbevegelsens verdensanskuelse i samfunnsdebatten om olje og miljø.

– Jeg tror det er på tide at noen tar bladet fra munnen og gjør det Ola har gjort og setter det i et perspektiv. Den norske oljeindustrien er langt framme og har utviklet miljøteknologi som vi er verdensledende på. Det må vi fronte. Det må også miljøbevegelsen ta med seg i en nyansert framstilling, sier hun.

Må tåle kritikk

Miljøbevegelsen har sin rolle i å være aktivister på sitt område. Men ifølge Irene Lange Nordahl må de også tolerere å bli oppfordret til nyansen i debatten. Hun mener det er miljøbevegelsen som overreagerer på utspillene fra Borten Moe.

– Det viktigste nå er å få tatt ned temperaturen på dette, slik at vi kan snakke sammen rundt bordet. Miljøbevegelsen har en viktig rolle i norsk politikk. De skal tas på alvor, og er med på å drive oljeindustrien i mer miljøvennlig retning. Vi må kunne snakke sammen og utfordre hverandre. Men i denne saken har Ola Borten Moe min fulle støtte. Jeg ser ingenting galt i det han har gjort, sier Irene Lange Nordahl til NTB.

Aarebrot:–Borten Moe velger vinnersak for Sp

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) velger en vinnersak for Senterpartiet når han går løs på miljøbevegelsens virkelighetsoppfatning, mener valgforsker Frank Aarebrot.

– Dette er en sak som Borten Moe kan vinne. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er en vinnersak for et distriktsparti som Senterpartiet. Hvis de fortsetter å dilte etter SV og Venstre i denne saken, har de mye mer å vinne på å være det eneste sentrumspartiet som mener det samme som Arbeiderpartiet, Frp og Høyre, sier Aarebrot til NTB.

Ifølge Aarebrot er det veldig få velgere som er opptatt av miljøpolitikk, men mange organisasjoner i Oslo som skriker opp om miljø.

– Folk er opptatt av klima, men ikke det sammensuriet som heter miljøpolitikk og som visker over motsetningene som finnes mellom klimapolitikk og naturvern. De kolliderer med hverandre. Du kan vanskelig gjøre klimagrep uten at det på en eller annen måte fører til naturinngrep. Det er dette miljøbevegelsen nekter å innse, men som Ola Borten Moe og velgerne i Distrikts-Norge ser, sier Aarebråt.