Siemens åpnet teknologisenter i Trondheim

Torsdag dag åpnet nærings- og handelsminister Trond Giske dørene til det nye teknologi- og utviklingssenteret til Siemens i Trondheim.

Om lag en milliard kroner er investert i teknologi som gjør det mulig å flytte olje- og gassproduksjon ned til havbunnen.

Åpningen av senteret markerer startskuddet for en global satsning på undervannsteknologi, - kalt Siemens Subsea Power Grid. Hele satsningen skal styres fra Norge og Trondheim, og vil bidra til økt utvinningsgrad og mer energieffektiv olje- og gassproduksjon.

- I over 100 år har Siemens bidratt til næringsutvikling og innovasjon i Norge. Vi snakker om bygging av vannkraft, mobilnettverk, elektrisitetsnettverk og infrastruktur som tog og t-bane. Når Siemens velger Norge som hovedsete for en så spennende internasjonal satsning, så er det et klart bevis på at vi i Norge både har teknologi og kompetanse for å utvikle nyskapende produkter i det globale markedet, sier administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens.

Økt utvinningsgrad

I dag utvinner olje- og gassindustrien mindre enn halvparten av oljen vi har funnet under havbunnen. Resten av det sorte gullet ligger der fordi man ikke har teknologi som kan få opp resten.

Det nye teknologisenteret til Siemens i Trondheim skal finne en løsning på dette. Ved å legge pumper og elektrisk utstyr ned på havbunnen, så vil utvinningsgraden økes. Det har stor verdi. For eksempel vil en økning på ett prosentpoeng i utvinningsgraden på norsk sokkel innebære 100 milliarder i økte oljeinntekter.

- Et forsiktig anslag er at våre Subsea-løsninger kan gi en økning i utvinningsgraden på 20 prosentpoeng. Dette betyr i så fall 2000 milliarder i økte oljeinntekter på norsk sokkel, sier divisjonsdirektør Are Dahl i Siemens Olje og Gass.

Med oljeproduksjonsutstyr på havbunnen, har man i fremtiden ikke lenger behov for en plattform ved overflaten, med det personell og utstyr en slik plattform krever. I stedet kan olje- og gassutvinning fjernstyres fra land, som blir en sikrere, mer effektiv og mindre kostnadskrevende produksjon. I tillegg vil man med undervannsteknologi nå frem til felt som i dag er utilgjengelig med dagens infrastruktur.

Skal ha 500 nye ansatte

Det nye teknologi- og utviklingssenteret tar plass i to ombygde bygg på totalt 10.000 kvadratmeter ved Siemens i Trondheim. Den kompetanse som Siemens i Trondheim besitter og samarbeidet med utdannings- og forskningsinstitusjonene NTNU og Sintef, har vært viktig for at Trondheim ble valgt.

- De nye fasilitetene i Trondheim er et avgjørende steg for å bli ledende på utvikling av undervannsteknologi, sier Dahl.

I tillegg til Trondheim, vil virksomheten også ha kontorer i Stavanger, Bergen og Kongsberg. Men satsningen har også et internasjonalt perspektiv, og det etableres kontorer i Rio, Singapore og Houston. Veksten skal imidlertid ikke stoppe der.

- Til nå har virksomheten bidratt til å skape 250 arbeidsplasser i Trondheim, men vi har ambisjoner om å vokse med 500 ansatte de neste to til fem årene, sier Dahl.

Store investeringer

Siemens har investert nærmere en milliard kroner i satsningen. Og det nylige kjøpet av de norske selskapene Bennex og Poseidon er et ledd i arbeidet med å bli verdensledende på dette området.

- Vi skal i praksis lage en slags kraft- og produksjonsstasjon nede på havbunnen. For å operere slikt avansert elektrisk utstyr på havdyp ned til 3000 meter, trenger vi mange kloke hoder og smart teknologi. Det har vi i Trondheim, og derfor har jeg stor tro på at vi lykkes, sier Dahl.