Kranselag for Statoil-bygg

1.september er det nøyaktig ett år til Statoil skal overta sitt nye hovedkontor på Fornebu. Selv om ikke bygget er under tak ennå, ble det invitert til kranselag onsdag.

Tekniske data:

• 3500 tonn med stålkonstruksjoner levert av Ruukki

• ca 55.000 m2 hulldekker levert av Spenncon

• totalt gulvareal 66000 m2 (tilsvarer 11 fotballbaner)

• 70 km ventilasjonskanaler (utbrettet areal tilsvarer 13 stk fotballbaner)

• 300 mil med elektriske kabler tilsvarende Norge på langs

• ca 30000 datauttak

• ca 20 km kabelbru

• rørlegger legger ca 13 mil med rør (Oslo -Elverum)

• 1400 radiatorer

• 3300 stk kjølebaffler

Administrerende direktør Erik Løfsnes i IT Fornebu ønsket arbeiderne velkommen.

Her følger hele hans tale:

”Kranselag er en tradisjon med røtter 1000 år tilbake i tid. Ifølge tradisjonen skal byggherren invitere til fest for arbeiderne når bygget er under tak. Er festen god, og arbeiderne er fornøyd, heiser de kransen i toppen av mønet på huset. Taket er ikke helt tett, men det er hyggeligere å sitte her i august enn i regnet i november.

Tradisjoner skal vi bevare. Det er derfor med stor glede vi inviterer håndverkerne, planleggerne, og leietaker for å takke for god jobb med Statoilbygget så langt.

Bygget kommer til å utfordre folks syn på hva en kontorbygning kan være. Jeg er sikker på at vi kommer til å få et bygg som folk vil valfarte til fra hele verden for å se. Bygget fikk sin første arkitekturpris i en stor konkurranse i Barcelona allerede før byggestart, og i konkurranse med 272 prosjekter fra 67 forskjellige land. Gratulerer til byggets arkitekter i a-lab.

Og hver og en av dere betyr alt for at dette skal bli realisert. Bygget består av fem like kontorlameller hver på ca. 24x140 meter i tre etasjer stablet på hverandre i en tilsynelatende tilfeldig konstellasjon. De øverste lamellene krager ut ca. 30 meter i flere retninger og gjør bygningens fotavtrykk så lite som mulig.

Mange arkitekter og bygningsingeniører – men ikke minst mange håndverkere har måttet bruke mye av sin kreativitet for å løse de tekniske problemstillingene byggets utfordrende form stiller.

Byggets form stiller også store krav til hvordan arbeidet skal foregå på en trygg måte. Hittil har arbeidene vært gjennomført uten alvorlige skader. Vi er i rute tidsmessig, økonomien i prosjektet er akseptabel, men mest av alt er vi i

IT Fornebu glad for at vi ikke har alvorlige personskader så langt.

Hver enkelt av dere som er ute på byggeplassen må ta vare på dere selv.

Men dere må også ta vare på alle de andre som gjør sin jobb på plassen. Vi aksepterer ikke at noen setter seg selv i fare – og dere skal heller ikke akseptere at andre på plassen utsetter dere for fare. Si ifra når dere ser farlige situasjoner.

Lå oss sammen sørge for at alle kommer uskadet hjem til sine kjære hver eneste dag.

I morgen er det akkurat ett år til Statoil skal overta bygget. Etter at møblene er kommet på plass, i oktober neste år, flytter 2.500 Statoilansatte inn i nye og effektive lokaler med en fantastisk beliggenhet ved fjorden.

IT Fornebu gleder seg over bygget, og jeg håper humøret er på topp også hos dere. Det utføres solid håndverk og byggeriet er i trygge hender med Skanska som totalentreprenør.”