Søkkvåt sommer i Sør-Norge

Ikke overraskende har årets sommer vært av det søkkvåte slaget. I Oslo er sommeren 2011 den nest våteste siden målingene startet, og over 50 målestasjoner har målt rekordstore nedbørsmengder.

– Minst 56 stasjoner har satt ny nedbørsrekord, og nesten alle disse er på Østlandet, forteller klimaforsker Hans Olav Hygen til Yr.no.

For mens folk i våre nordligste fylker har kunnet nyte sola i lengre perioder, har den kun sporadisk klart å trenge gjennom regntunge skyer i sør.

– Nord-Norge har hatt en ganske god sommer. Og de har hatt noen dager med veldig høye temperaturer, og tropenetter. I Sør-Norge har vi ikke hatt slike episoder siden april i år, forteller Hygen.

Flom på flom
Flom på Østlandet ble avløst av ny flom på Vest- og Sørlandet allerede før juli. I Sør-Norge ble juni den våteste siden 1900.

Fram til tirsdag 30. august hadde Oslo fått solide 453,2 millimeter nedbør i de tre sommermånedene. Sommeren i hovedstaden ble dermed den nest våteste siden målingene startet, kun slått av sommeren 1950.

I hele juli dominerte regnet i Sør-Norge, og ny flom rammet Nordvestlandet og Østlandet. I august ble spesielt Ålen i Sør-Trøndelag hardt rammet av de voldsomme nedbørsmengdene. Folk ble hentet ut i helikopter mens andre ble reddet vekk i grabben på en gravemaskin. Kaos rådet da voldsom nedbør og storflom rammet den lille bygda.

Rekorder
Flere søkkvåte rekorder ble slått mange steder i Sør-Norge denne sommeren:

Hemsedal fikk nesten tre ganger så mye regn som normalt, i Stryn kom det 53 millimeter regn på én time, mens Brekke i Sogn og Fjordane var aller våtest med sine 715 millimeter i juli, juni og august. Det er imidlertid langt opp til rekorden på 1.284 millimeter fra 1964.