Kortere vei mellom Fauske og Bodø

Den nye rv. 80 mellom Røvik og Strømsnes ble åpnet for trafikk 30. august 2011.

Det ble statssekretær Lars Erik Bartnes som fikk kneppe opp båndet og erklære den nye vegen og tunnelen for åpnet. Nybyggingen gjør strekningen mellom Bodø og Fauske mer enn 6 km kortere.

Prosjektområde

Prosjektområdet ligger i Fauske kommune, 6-18 km vest for sentrum. Trafikkmengden på strekningen er ca 3300 kjøretøy i døgnet.

Problembeskrivelse

Det er betydelig bebyggelse lang vegen. Over halvparten av strekningen har nedsatt fartsgrense (mindre enn 80km/t). Med unntak av strekningen mellom Furnes og Valnesfjord skole mangler gang-/sykkelveg. Over 100 boliger har støybelastning over 55dBA. Det aller meste av trafikken er gjennomgangstrafikk.

Tiltak

Det bygges ny 2-felts veg og tunnel mellom Røvika og Strømsnes. Strekningen er ca 6 km. Vegen vil redusere kjørelengden på strekningen med ca 6.2 km. Den ligger inntil jernbanen på hele strekningen og får et kryss i hver ende av parsellen.

Strekningen er den første i landsdelen med midtfelt. Dette er som et tiltak mot møteulykker.

Kostnader

Totale prosjektkostnader anslås til ca 450 millioner kroner (2008-kroner).

Effekt

Trafikkmengde på ny veg antas å bli ca 3000 - 4000. Trafikkmengde på gammel veg reduseres til drøyt 300 (10 % av dagens nivå). Besparelser i transport, miljø og ulykkeskostnader er beregnet til 450 millioner kroner. Prosjektet fører ikke med seg ”større” negative konsekvenser.

 

Reguleringsplanen ble vedtatt i Fauske kommunestyre 16.2.2006.