Klimanøytral stat: Statsbygg er med

Nå starter prosjektet “Klimanøytral stat”. Statsbygg er en av ti virksomheter som deltar i prosjektet.

Dette er et ettårig prosjekt hvor virksomhetene skal beregne egne utslipp og kartlegge hvordan de kan bli klimanøytrale gjennom å teste og finne ulike måter å redusere klimagassutslipp på.

Prosjektet har hovedfokus på energisparing og økt andel av fornybar energi i bygg, smart bruk av IKT og en mer klimavennlig bilpark. Mange virksomheter har allerede innført både store og små miljøsparende tiltak.

– Statsbygg vil stille stadig strengere miljøkrav til bygge- og eiendomsbransjen, våre entreprenører og leverandører. Nå er det på tide at statlige virksomheter stiller krav til seg selv. Miljø handler også om holdninger og adferd. Vi kan alle gjøre noe for å redusere miljøbelastningene i vårt daglige virke, sier Øivind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg.

– Dette inngår derfor som en viktig del av vår miljøstrategi. Vårt mål er å gjøre det så lett og enkelt som mulig for de ansatte å ta ”grønne” valg i arbeidshverdagen sin, forteller Christoffersen. Les om Statsbyggs miljøstrategi.

Statsbygg har hatt forprosjekt

Denne sommeren har fire sommerpraktikanter i Statsbygg jobbet med et forprosjekt til “Klimanøytral stat”. Arbeidet har gått ut på å kartlegge dagens situasjon internt i Statsbygg, undersøke de mest forurensende aktivitetene våre og finne ut hvordan disse kan måles, for eksempel gjennom strømforbruk og arbeidsreiser.

Aktiviteter som ikke kan måles like nøyaktig er også inkludert i dette arbeidet, som for eksempel kildesortering og antall pappkrus som forbrukes daglig! Sommerpraktikantene har skrevet en rapport om arbeidet. Rapporten danner grunnlaget for videre arbeid med klimaprosjektet.

Ti deltakere i prosjektet

De ti virksomhetene som deltar i prosjektet “Klimanøytral stat” er Husbanken, Skatteetaten, Sykehuset i Vestfold, Fylkesmannen i Aust-Agder, Klima og forurensingsdirektoratet, Sjøfartsdirektoratet, Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, Direktoratet for forvaltning og IKT, Miljøverndepartementet og Statsbygg.