Solberg: Ikke større kommuner med tvang

Høyre står fast på at sammenslåing av kommuner må skje frivillig og uten politisk press fra toppen.

Partileder Erna Solberg vil at småkommuner skal bli større, men de må selv se gevinsten og behovet.

Under et frokostmøte i regi av den liberale tankesmia Civita onsdag gikk Solberg gjennom hovedtrekkene i Høyres kommunepolitikk og ble deretter utsatt for spørsmål fra DN-journalist Kjetil Bragli Alstadheim.

Han ville blant annet vite hvorfor ikke de Høyre-styrte kommunene Bærum og Asker kan slå seg sammen, da Høyres politikk er å få større enheter. Solberg repliserte at hun ikke så noe behov for at kommuner med over 100.000 innbyggere skal gå til det skrittet.

Akutt

– Det er ikke her behovet er størst. En tredel av landets kommuner har under 3.000 innbyggere, halvparten har under 5.000. De er for små til å kunne levere det folk forventer av kvalitet i tjenesten på felt som helse, skoleutvikling, næringsutbygging. Det er i disse småkommunene at utfordringene er akutte, sa partilederen.

Hun innrømmet at dagens inntektssystem hindrer slik sammenslåing og straffer småkommuner som vil gå sammen. Derfor mente hun at det trengs et mer nøytralt inntektssystem som gjør at sammenslåing kan skje etter andre kriterier.

– Høyres politikk per i dag er at sammenslåing skal være frivillig. Ønsket må vokse fram ut av erkjennelsen av at man få til mer sammen. Blir det snakk om ovenfra-ned, kommer motkreftene fram med en gang. Debatten om tvang er støy som bare bidrar til å gjøre prosessen vanskeligere, sa Solberg.

Skatt

Partilederen mener at eiendomsskatt er en uting, som Høyre prinsipielt er imot. Dette til tross for at mange økonomer synes beskatning av eiendom er en smart skatt.

– Det får så være. Vi synes dette er en sosialt urettferdig skatt, som ilegges uten at det tas hensyn til den enkeltes inntekt. Og så er det slik at vi i Norge ser på bolig som et grunnleggende gode. Eiendomsskatt gjør det dyrere å bo, og det er dyrt nok som det er, sier Solberg.

Høyre går inn for konkurranseutsetting av omsorgstjenester for eldre dersom det gir økt kvalitet, ikke for prinsippets skyld. Solberg ser det ikke som noe nederlag selv om mange kommuner, også Høyre-styrte, ikke bruker konkurranseutsetting.

– Mange steder blir det krig. Og en rekke ordførere orker ikke kampen med fagforeningene. Derfor lar de være, sa Solberg.

Private aktører tilbyr ofte sine ansatte dårligere pensjoner enn kommunale og kan dermed legge inn lavere anbud. Dette liker Høyre-lederen åpenbart ikke, men går ikke lenger enn å kalle det «et dilemma».

– Men det er ikke hovedgrunnen til at private drives billigere. Det er lavere fravær, færre sykmeldte. De ansatte trives åpenbart bedre, sier Solberg. (©NTB)