Orkla byr 5 milliarder for kontroll over Jotun

Orkla tilbød onsdag 5 milliarder kroner for samtlige utestående A-aksjer og kontroll over malingsprodusenten Jotun. Oppkjøpsforsøket vil neppe lykkes, tror Jotuns styreleder.

En betingelse for budet er nettopp at Orkla, gjennom datterselskapet Lilleborg, oppnår kontroll, det vil si minst 50 prosent av stemmene i Jotun. Det er betydelig forskjell på stemmeretten til A- og B-aksjene i malingsselskapet, og A-aksjene alene vil sikre Orkla 91 prosent av stemmene, selv om de bare får en eierandel på 64 prosent.

Orkla eier i dag 43 prosent av aksjekapitalen i Jotun og har 38 prosent av stemmene.

– Jotun er et flott selskap, og vi har aldri lagt skjul på at vi ønsker en større eierandel. Som eventuell majoritetseier vil Orkla videreføre og styrke Jotun strategisk og operativt langs de linjer som har ligget til grunn de siste årene, sier konsernsjef Bjørn M. Wiggen i Orkla.

Overfor Sandefjords Blad avviser imidlertid både styreleder Odd Gleditsch d.y. og aksjonær Bjørn Ole Gleditsch at det er aktuelt å selge noen aksjer.

I en e-post til avisen påpeker Gleditsch d.y. at Gleditsch-familien i ulike sammenhenger har uttalt at de er langsiktige eiere i Jotun.

«Basert på mine foreløpige vurderinger er det min konklusjon at det er svært lite sannsynlig at Orkla vil oppnå kontrollen i Jotun med dette tilbudet», heter det blant annet i e-posten.

Også Bjørn Ole Gleditsch er kontant i sin avvisning.

– Mine aksjer er ikke til salgs uansett pris, slår han fast.