Byggenæringens utfordringer

Byggenæringen har mange utfordringer. En av de største er å tilpasse seg til en ny tid. Tidligere var dette med selvbygging og dugnad en selvfølge rundt om i boligområdene. Men nå er dugnadsånden død.

 

Mange har ikke forutsetninger eller vilje til å bygge sin egen grunnmur eller til å legge sin egen ferdigplen eller uteplass med belegningsstein for den saks skyld. Passer man ikke på kan det nå bygges opp en underskog av useriøse aktører.

Folk flest har i dag penger til å betale for å få ting gjort om det er i hus eller i hage, men problemet er at mange av de seriøse bedriftene ikke har tid til å ta seg av alle oppdrag som kommer. Nå er det riktignok mange som lover å gjøre jobben, men firmaene dukker aldri opp. Dette gjør at det blir et marked for useriøse aktører. Det er en grunn til at engelske steinleggerne og andre kjeltringer har fått så mye fritt spillerom.

Vi tror at både byggevareprodusenter/leverandører, byggevarehandelen og den seriøse del av byggenæringen må sette seg sammen for å finne løsninger. Vi vet at det er en del initiativ på gang, men mye av dette synes å være ”hemmelig”. Kanskje bør mange av dem som nå samles til Bygg Reis Deg sette seg sammen for å finne fornuftige løsninger.

Før hadde ”alle” en onkel, en nabo eller kjenning som alltid stilte når praktiske oppgaver skulle løses. Men nå er disse opptatt med sitt. Mange barnefamilier er også så opptatt med daglige gjøremål at de ikke har tid til å gjøre noe som helst praktisk arbeid. Foreldregenerasjonen og besteforeldregenerasjonen har aldri hatt det mer travelt. Mange av dem prioriterer sine egne behov på en helt annen måte enn før.

Det ligger et stort marked og venter på dem som ser mulighetene. Vi tror også at det kan være grunnlag for å etablere mindre rådgiverfirmaer som kan bistå med byggeledelse med alle oppdrag som dukker opp både ved nybygg, rehabilitering og utearealer. Om disse rådgiverfirmaene har sitt utspring hos produsenter, byggevarehandel eller hos mindre håndverksbedrifter spiller mindre rolle. Men det å etablere en slik funksjon tror vi på. Det viktigste er at oppdragsgiverne får gjort jobben på en sikker og god måte og til en riktig pris.

Er det noen som har gode forslag eller gode eksempler på at dette er gjennomført – så send dem over til oss.