Stor utbygging på Værnes

Styret i Avinor har fattet et nytt vedtak om utbygging av Trondheim lufthavn, Værnes. Totalt skal det bygges ut for 800 millioner kroner, derav skal terminalene utvides for 350 millioner kroner.

Styret i Avinor har fattet vedtak om etappevis utbygging av terminalene ved Trondheim lufthavn, Værnes for 350 millioner kroner.

- Utbyggingen av Trondheim lufthavn, Værnes skal sikre tilstrekkelig kapasitet til å ta forventet vekst både på utlands- og innlandsreiser til og fra Midt - Norge de kommende årene, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Peteresen. Lufthavnen har idag endel kapasitetsbegrensninger i infrastrukturen som skaper tidvise køer og negative passasjeropplevelser. Dag Falk-Petersen berømmer de ansatte ved lufthavnen som gjennom samhandling og engasjement sikrer god punktlighet og regularitet på tross kapasitetsbegrensningene.

Konsernsjefen understreker videre lufthavnens viktige samfunnsbetydning som et knutepunkt i Midt-Norge, og som viktig bidragsyter til den regionale utviklingen.

- Trondheim lufthavn, Værnes er den fjerde største bidragsyteren i Avinor-systemet, og investeringene er helt nødvendige for å sikre et godt flytilbud for regionen, og å sikre det økonomiske bidraget fra lufthavnen i framtiden, sier Falk-Petersen.

Store kapasitetsutfordringer

- Terminalene ved Trondheim lufthavn, Værnes er flaskehalser, både med hensyn til kapasitet i publikumsarealene i sikkerhetskontrollen og innsjekk, men også kapasitet og teknisk standard på bagasjesystemene, sier lufthavnsjef Lasse Bardal. Han legger til at fjerning av flaskehalsene vil gi en kapasitetsøkning og legge til rette for en bedre passasjerflyt, samt at de kommersielle arealene utvides.

Gjennom luftfartsforum for Trondheim lufthavn, Værnes, har distriktets offentlige myndigheter, politikere og næringsliv engasjert seg sterkt i utviklingen av både flytilbudet og infrastrukturen ved lufthavnen.

- Dette engasjementet har vært et viktig bidrag til den sterke veksten lufthavnen opplever. Dette gir seg særlig utslag i nye destinasjoner og høyere frekvenser til utlandet som er svært viktig for næringsutviklingen i distriktet, sier Bardal.

Terminalprosjektet, omtalt som TU 2013-prosjektet, omfatter en rekke tiltak, der en utvider terminalen i takt med trafikkveksten:

- Utvidelse av innsjekkhall og securityarealer i innlandsterminalen

- Utvidelse av avgangsarealene i utlandsterminalen

- Utvidelse av toalettfasiliteter

- 3 nye passasjerbroer

- Økt kapasitet og redusert sårbarhet bagasjeanlegg

- Ny commuterterminal for propellfly knyttet til innlandsterminalen

- Økt kapasitet kontorarealer og kommersielle arealer til passasjerene

Avinor har tidligere vedtatt utbygging av nye flyoppstillingsplasser, sikkerhetsarealer og lysanlegg på Værnes.

Totalt investerer Avinor for ca 800 mill kroner eks.moms over en 4-årsperiode ved lufthavnen.

Byggearbeidene på terminalprosjektet er allerede igangsatt. Åpning av nye terminalfasiliteter vil foregå etterhvert som elementene ferdigstilles. Prosjektet er planlagt sluttført i 1. halvår 2014.

 

 

Les mer på nrk.no:

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7771323