I hardtrening til hagebygging i London

Anleggsgartner Carl-Henrik Gjelstad fra Hof i Vestfold er en av Norges 21 deltakere i yrkes-VM. Nå ligger han i hardtrening frem mot den prestisjefylte konkurransen i London, hvor over 1000 unge fagarbeidere fra hele verden deltar.

− Det er selvfølgelig stort å få representere Norge i VM. Nå gjelder det å sette av så mye tid som mulig til trening og forberedelser før vi reiser til London, sier Gjelstad.

Han har gått læretiden sin hos anleggsgartner Strandman i Tønsberg og tok fagprøven i sommer. Sammen med Tor-Anders Kristiansen fra Mysen utgjør de to teamet som forsvarer Norges ære i anleggsgartnerfag, eller Landscape Gardening som engelskmennene kaller det.

Skal bygge steinmur på engelsk vis
Hage.no fikk være med på en av treningssamlingene. Teori og studier av arbeidstegninger sto på agendaen denne dagen. Hagedesigner Darren Saines, som selv er utdannet anleggsgartner fra England, coacher det norske anleggsgartnerteamet.

– De får en krevende oppgave, og spesielt kan steinmuren by på utfordringer, sier Saines.

En del av oppgaven består nemlig i å bygge en tørrmur i kalkstein. Dette skal gjøres i tråd med gammel engelsk byggeskikk, det vil si at muren stables tørt uten bruk av mørtel eller andre festematerialer.

– Denne steintypen har vi ikke i Norge. Vi må finne en som ligner og trene med, sier Gjelstad. Sammen med Saines skal han og Kristiansen ha flere treningssamlinger fremover, slik at de kan være i toppform til mesterskapet starter.

Fire dagers konkurranse
Oppgaven skal løses på fire dager. Det norske teamet skal bygge en komplett hage med steinmur, tregjerde, beplantning og dam på ca 42 kvm. De konkurrerer mot 14 andre lag i dette faget.

− I Norge er det liten tradisjon for konkurranser i anleggsgartnerfaget. Erfaring viser imidlertid at det øker motivasjonen hos de unge, samtidig med at det gir det økt læring, sier fagkonsulent Linda Algrov ved Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget (SOA) i Drammen.

Algrov, som selv er anleggsgartnermester, er en av 17 dommere under konkurransen i London. Hun får naturlig nok ikke bedømme det norske laget, men får prate med deltakerne en halv time hver dag før og etter konkurransen.

– Det gis både subjektive og objektive poeng. Deltakerne blir bedømt i samarbeid, HMS, orden og arbeidsprosessen generelt, sier Algrov.

Motiverende
Hun mener at World Skills en fin måte å få vist frem yrket på. Det er også noe ekstra å strekke seg etter for motiverte lærlinger og nyutdannede i faget.

− Internasjonale konkurranser gir oss et innblikk i hvordan vår fagutdanning kan måle seg med andre land. Dette er viktig, ettersom globalisering og arbeidsinnvandring er økende, sier Algrov.

Konkurranser inn i utdanningen
Også bransjeorganisasjonen Naml (Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører) mener at yrkeskonkurranser som World Skills er svært positivt og bidrar til faglig dyktighet.

– Det er en spennende måte å måle ferdigheter på, og gir nyttig trening i planlegging, logistikk, utførelse og tidsbruk, sier prosjektleder Tor Jørgen Askim i Naml.

Han mener at konkurranser i mye større grad må inn skolene som del av undervisningsopplegget.

– Gjennom å konkurrere i faget vil ungdommene få føling med hvordan yrkeslivet er: Det handler om å utføre godt håndverk innenfor bestemte rammer, ikke minst tid, sier Askim til hage.no.

Les mer om World Skills og Norges hagehåp i yrkes-VM.