LPO åpner verdens nordligste arkitektkontor

Regjeringen satser på nordområdene og setter i gang nye tiltak. Det gjør også LPO som har tilstrekkelig med oppdragstilfang. Derfor etablerer de kontor i Longyearbyen fra august 2011.

Den offisielle åpningen gikk av stabelen fredag 26. august kl 17.

Grenseområdene i nord kan karakteriseres som møter med ulike kulturer i en fortettet del av verden; historie og kultur, natur og landskap, utvikling og framtid.

Fra før har de utarbeidet program, funksjons] og lokaliseringsstudier for grensepassering mot Russland. Mens grensa på 60] og 70]tallet var tilnærmet stengt, begynner antallet årlig passerende å nærme seg 100.000. En ny grenseboeravtale gjør det mulig å bo i Russland og jobbe i Norge, eller omvendt. Samtidig er grensa ytterpunkt både for EU og Schengen med skarp kontroll både i forhold til toll, politi og mattilsyn.

Vi har utarbeidet program og funksjonsanalyse for et nytt Ruija Kvenmuseum i Vadsø sammen med forprosjekt for museets framtidig utstillinger. Aktuelt prosjekt er en vandreutstilling om kvenhistorien som åpnet i Luleå i Nord]Sverige i april, ] og som kvenene selv er på vei nordover gjennom Finland til Norge, heter det i en melding fra selskapet.

På Svalbard var vi ansvarlige for utstillingene i det nye Svalbard museum som vant Europarådets museumspris i 2008. Vi har restaurert det gamle mellageret i Ny]Ålesund. Nå arbeider vi med å transformere Gruve 3, en av de store kullgruvene i Longyearbyen, til visningsgruve for turister. Prosjektet med tilrettelegging av selve gruva, daganlegget og et nytt introduksjonsbygg, er planlagt endelig ferdig til Store Norske Spitsbergen Kullkompanis hundreårsjubileum i 2016. Samtidig arbeider vi med boligutvikling i Longyearbyen, og med planoppgaver særlig tilknyttet transport og logistikk, skriver de videre.

LPOs hovedkontor ligger i Oslo og vi har til sammen 50 ansatte. Kontoret på Svalbard er den første permanente utposten de oppretter. Kontoret ligger i Longyearbyen, Vei 601, i nummer 2a, mellom flyplassen og byen.