Regjeringen med tiltak mot ufrivillig deltid

Tiltak mot ufrivillig deltid, ingen liberalisering av arbeidstidsbestemmelsene og en gjennomgang av arbeidsforholdene i petroleumssektoren er hovedelementene i stortingsmeldingen om arbeidsmiljøet.

Meldingen om arbeidsforhold, arbeidsmiljø og sikkerhet i norsk arbeidsliv ble lagt fram i statsråd fredag. Stortingsmeldingen dokumenterer at et stort flertall av arbeidstakerne er fornøyd med arbeidsforholdene.

Meldingen ble presentert på møtet mellom Ap og LO fredag. NHO mener seg holdt utenfor arbeidet med meldingen, og sier det er uheldig at regjeringen har arbeidet i tospann med LO i en så viktig sak.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier meldingen er et krafttak mot ufrivillig deltid.

Regjeringen foreslår blant annet at fortrinnsretten for deltidsansatte skal evalueres med sikte på at den skal være reell. Et forslag om drøftingsplikt med tillitsvalgte om bruk av deltid vil bli sendt på høring. Et forslag om rett til større stillingsprosent for arbeidstakere som over tid har arbeidet utover avtalt arbeidstid vil bli utredet.

– For sakte

Leder i Unio Anders Folkestad sier at meldingen viser at alt ikke står bra til i kvinnedominerte yrker, særlig innen helse- og omsorgssektoren.

– Regjeringens forslag om innstramming av regelverket er positivt, men det er ikke nok, og det går for sent, sier han.

Folkestad gir regjeringen ros for ikke å gi etter for kravet om liberalisering av arbeidstidsbestemmelsene.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, som organiserer mange bedrifter innen helsevesenet, er skuffet over at regjeringen ikke tenker nytt rundt arbeidstidsutfordringene. Ifølge viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten, er hovedutfordringen at 90 prosent velger å jobbe deltid frivillig.

Mer tilsyn

Regjeringen vil også ha en bred og helhetlig utredning av håndhevingen av alvorlige brudd på arbeidsmiljøregelverket.

Tilsynsorganene skal få en mer formalisert rolle i kartleggingen av om det er grunnlag for allmenngjøring av lønnsvilkårene i en bransje.

Flere andre forslag vil bli sendt på høring. Dette omfatter forslag om å gi Arbeidstilsynet tilsynskompetanse når det gjelder lønns- og arbeidskontrakter i offentlig sektor og om innføring av lovbruddsgebyr for brudd på arbeidsmiljøregelverket. I et tredje høringsnotat vil det bli vurdert å innføre et utvidet helse-, miljø- og sikkerhetsansvar i konsern- og franchiseforhold.

Godt for de fleste

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sier at meldingen dokumenterer at arbeidsforholdene er gode for det store flertallet, men at to hovedutfordringer peker seg ut. Utfordringene er at enkelte bransjer er preget av uakseptable arbeidsforhold og at enkelte bransjer har høyt sykefravær og mange som blir uføretrygdet.

Regjeringens svar er systematisk arbeid sammen med partene i arbeidslivet for å sikre at intensjonene i arbeidsmiljøloven og avtalen om inkluderende arbeidsliv oppfylles. En videre utvikling av bransjerettet samarbeid, slik vi har startet sammen med partene i arbeidslivet, står sentralt, sier Bjurstrøm.

– Samarbeid under press

NHO mener at måten meldingen er blitt til på setter trepartsamarbeidet under press.

– Det er uheldig at regjeringen legger fram et så omfattende dokument om sentrale spørsmål i arbeidslivet i tospann med en av organisasjonene i arbeidslivet. På denne måten setter regjeringen trepartssamarbeidet under kraftig press, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Svein Oppegaard.