Oslo Børs tok seg inn før helgen

Oslo Børs startet ukas siste handledag i rødt, men tok seg kraftig inn de siste timene. Ved stengetid var hovedindeksen 360,13 poeng, en oppgang på 0,72 prosent.

Uka som helhet endte med en oppgang på 1,87 prosent.

Den nølende starten fredag hadde sammenheng med at mange satt på gjerdet og ventet på den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes tale fredag ettermiddag.

Bedre enn Europa ellers

Bernanke la vekt på at de politiske lederne må skape arbeidsplasser og få ned langtidsledigheten, men at tiltakene for å styrke veksten på lang sikt i hovedsak ligger «utenfor sentralbankens felt».

Oslo Børs hadde en bedre dag enn de toneangivende børsene i Europa. Blant annet falt DAX-indeksen i Frankfurt med 0,84 prosent.

Av selskapene på Oslo Børs hadde 63 oppgang, mens like mange falt. For 55 endte dagen som den startet.

Mange store med oppgang

Blant selskapene med oppgang er Yara (+4,40), Statoil (+0,32), PGS (+3,12), Royal Caribbean Cruises (+3,25) og Rec (+7,28). Sistnevnte kunngjorde torsdag at omfanget av permitteringene i Norge utvides.

Også det John Fredriksen-eide oljeserviceselskapet Archer hadde en god dag og steg 6,25 prosent etter at aksjer for drøyt 75 millioner kroner hadde skiftet eier. Stigningen kom etter at selskapet brakte nyheten om en rettet emisjon mot Seadrill og Lime Rock Partners. Emisjonen skal finansiere kjøpet av Great White Energy.

Motsatt vei trekker blant andre DnB NOR (-0,32) og Telenor (-0,23).

Oljeprisene er på vei oppover. Et fat nordsjøolje ble fredag ettermiddag omsatt for 110,92 dollar, mens amerikansk lettolje gikk for 84,88 dollar fatet. (©NTB)