Forskjells-Norge

Kvaliteten på mange kommunale bygg er så høyst forskjellig både fra kommune til kommune og innad i kommunene. Det er utrolig mange skremmende eksempler på nedslitte skolebygg og sykehjem m v. Mange av de bygg som fortsatt er i full bruk, burde vært stengt for mange år siden.

Dette er bygg som rett og slett er helsefarlige å være i. Vi hører hele tiden leksen om at dette kommer av dårlig kommune-økonomi. Vi mener også at det kommer av slett prioritering.

I mange små kommuner er det svak ledelse både politisk og administrativt. Skjønt vi ser også forfallet på bygg i store og ”rike” kommuner. Dessverre er dette et forfall som i første rekke går ut over de yngste og de eldste menneskene i kommunene. Mye av det vi ser er rett og slett en skam.

Det er noe fundamentalt galt når det stilles større krav til bygg hvor det er dyr og høner enn til bygg som skal huse mennesker. Slik har det vært i mange år, men det synes ikke å bli noen særlig bedring.

I mange små grisgrendte kommuner er det en evig kamp om å opprettholde små grendeskoler. Vi forstår folk i lokalsamfunnet som kjemper for skolen sin, men det er også viktig å se hva som er til elevenes beste. En moderne tidsmessig skole som har et godt arbeidsmiljø og som har den standarden som kreves, bør være å foretrekke. Der vil det opplagt også være et bredere og bedre pedagogisk miljø.

En moderne skole kan ofte også være billigere i drift – i alle fall når det gjelder bruk av energi til oppvarming. I mange kommunale bygg fyrer man for kråkene – og det er slett ikke billig.

Dette med standarden på kommunale bygg må komme på dagsorden i valgkampen.