Travelt hos rådgiverne

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) har gjennomført sin første konjunkturmåling. Den gir et tydelig signal om at rådgiverfirmaene vil få det travelt fremover.

Hele 94 prosent av bedriftene regner med vekst i antall årsverk neste halvår. 79 prosent melder om større samlet ordrereserve enn for seks måneder siden, og 64 prosent tror ordrereserven vil være større et halvt år frem i tid. Kun 28 promille tror den skal bli mindre.

Undersøkelsen som er gjennomført etter modell fra danske kolleger, kan brukes som en temperaturmåler for fremtiden for norsk byggenæring da rådgiverne planlegger og prosjekterer virksomhet som eksempelvis entreprenørene skal utføre ett til to år frem i tid.

– Det er både interessant og positivt å registrere de kraftige forventningene til vekst både for sysselsettingen og ordrereservene, kommenterer en forventningsfull RIF-sjef Liv Kari Hansteen.

Vinneren samferdsel
RIF-målingen peker ut samferdselsområdet som den store vinneren med en omsetningsvekst for ordrereserven på 89 prosent. Deretter følger miljø med 78 prosent, energi med 64 prosent, bygg og eiendom med 61 prosent samt olje- og gass med 53 prosent.

Skuffende
Under 50 prosent vekst er det for fagområdet plan med 44 prosent, industri med 31 prosent og endelig vann og avløp med kun 24 prosent vekst i ordrereserven.

– At det er minst vekst for vann og avløp er både overraskende og skuffende. Det er på dette området at etterslepet på vedlikehold er størst. Vi trodde at fremleggelsen av rapporten State of the Nation som rettet søkelyset mot status og fremtidssikring av 11 viktige områder innen infrastruktur og bygg, ville fungere som en vekker for politikerne ikke minst på dette området. Vi velger å tolke dette som et utslag av at det er svært få personer i kommunene som besitter vann- og avløpskompetanse slik at det ikke er et sterkt fagmiljø internt til å bringe frem bekymringene over tingenes tilstand og konsekvensene som til daglig heller ikke er fysisk synlige, fremholder Hansteen.

Du kan lese mer om status for rådgiverbransjen i Byggeindustrien nr. 10.