Klager skulpturparkvedtaket inn for Fylkesmannen

Rødt vil klage onsdagens vedtak fra bystyret i Oslo om å anlegge en skulptur- og kulturminnepark i Ekebergskogen inn for Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Bystyret sa onsdag kveld med stort flertall ja til reguleringsplanen og avtalen mellom kommunen og investor Christian Ringnes.

Rødt og Heidi Rømming (SV) stemte nei til å anlegge en skulpturpark. Venstre stemte også imot planen slik den foreligger i dag. Partiet sier ikke nei til skulpturpark, men mener at bystyrets vedtak går for langt. Venstre hadde flere forslag til betydelig reduksjoner i selve reguleringsplanen knyttet til skulpturparken.

Klager på vedtaket
Rødt vil klage vedtaket inn for Fylkesmannen i Oslo og Akershus for lovlighetskontroll. Partiet vil be fylkesmannen gi klagen oppsettende virkning slik at byrådet ikke kan undertegne avtalen med Ringnes før klagen er ferdigbehandlet.

Forslaget om en skulpturpark har ført til en kraftig debatt der motstanderne både har vært synlige og hørbare. Da avstemningen i bystyret om planen skulle starte, ble flere av tilhørerne på publikumsgalleriet så hørbare at ordfører Fabian Stang (H) måtte avbryte møtet og tilkalle politiet. Da politiet kom, hadde imidlertid de fleste protestantene forlatt galleriet slik at de slapp å gå til aksjon. Avstemningen kunne starte på nytt etter om lag 15 minutters pause.

80 skulpturer
Ifølge planen gis Christian Ringnes anledning til å bekoste opparbeidelse og vedlikehold av parken innenfor en ramme av 300 millioner kroner. Det skal settes ut 80 skulpturer spredt ut over et 255 mål stort område.

– Kunst og natur blir gjensidig berikende. En skulptur- og kulturpark blir en fremtidsrettet gave til byen, sa Ingrid Eide (Ap).

Svenn Kristiansen (Frp) sa at parken vil bli en perle for Oslo der kunst og natur vil spille på lag.

SVs Knut E. Lindtjørn hevdet at skogen verken blir rasert, kommersialisert eller asfaltert.

– Raserer natur
– Naturinngrepene bystyreflertallet vedtok, betyr en reduksjon av naturverdiene i Ekebergskogen og en trussel mot artsmangfoldet i skogen. Det er sterkt beklagelig, sier Ola Elvestuen (V).

Venstre mener også at avtalen er upresis, dårlig og ikke ivaretar kommunens interesser, blant annet fordi den binder opp kommunens arealer i flere tiår.

Erling Folkvord (Rødt) hevdet at planen raserer et viktig naturområde med truede plantearter, og at et verdifullt rekreasjonsområde blir ødelagt.