Fredag åpner Nordenga bru

Fredag 26. august kl. 13.00 foretar samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa den offisielle åpningen av Nordenga bru i Bjørvika. Brua åpnes for trafikk tirsdag.

Nordenga bru strekker seg over sporområdet til Oslo S, og binder sammen “den nye bydelen” Bjørvika og Gamle Oslo. Brua vil gi en mer effektiv trafikkavvikling, ved at den overtar rundt halvparten av trafikken som i dag går over Bispelokket/Nylandsbrua og videre på Ring 1.

Med Nordenga bru på plass kan arbeidet med å rive Bispelokket og utbyggingen av de nye bygatene i Bjørvika startes.

Nordenga bru har en egen fem meter bred gang- og sykkelveg. Denne vil betraktelig forbedre forholdene gående og syklende, som tidligere måtte hele vegen rundt Oslo S eller via Gamlebyen for å komme til fjorden.

Den nye brua er bygd av Statens vegvesen som en del av E18 Bjørvikaprosjektet. Entreprenør på prosjektet er Betonmast Anlegg AS. Fagverkskonstruksjonene i stål er kommet sjøveien fra produsenten i Rotterdam.

Byggingen av Nordenga bru er en del av E18 Bjørvikaprosjektet, som hadde byggestart høsten 2005. Første etappe gikk ut på å få bundet sammen Festningstunnelen i vest og Ekebergtunnelen i øst med en 1 100 meter lang senketunnel. Etter at tunnelen åpnet for trafikk høsten 2010, markerer åpningen av Nordenga bru nå oppstarten av prosjektets etappe 2: Arbeidet med de nye bygatene, som vil pågå frem mot 2015.

Dronning Eufemias gate blir den nye hovedgaten gjennom Bjørvika; en 43,2 meter bred og 700 meter lang aveny som vil inneholde trikketrasé, bilveg med kollektivfelt og sykkelfelt i begge retninger, samt to fortau.