Scandic Stavanger Forus

Scandic Stavanger Forus

Sted: Forus, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva:
275 millioner kroner

Bruttoareal: 16.000 kvm

Byggherre: Johs. Lunde Eiendom

Leietaker: Scandic

Byggherreombud: Eienor

Totalentreprenør: Skanska Norge

Tekniske fag: Apply TB

Arkitekt: Alliance Arkitekter

Interiørarkitekt: DOOS Arkitekter

Rådgivere: RIB: Dimensjon Rådgivning - RIAku: Sinus - RIGeo: Albert Ølnes - RIBr: Conradi - RIBelem: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Prostik - Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Peling: Holt Risa - Betongelementer: Block Berge Bygg - Stålarbeider og fasadekassetter: SL Mekaniske - Taktekking: Protan Bygg og Tak - Glass- og aluminiumsarbeider og solavskjerming: Rubicon - Tre/alu vinduer: NorDan - Tømrer: Vinje & Thorsen - Himlinger: Moelven Nordia - Maler: Lund & Vaaland - Parkett: Bo Andren - Tepper og gulvbelegg: Teppelageret - Flislegger: Jan Petersen - Våtromsmoduler: Part AB - SD-anlegg: EM Systemer - Brannisolering: Lilleland - Røykluker: KK Byggsystemer - Lås og beslag: Trioving - Innerdører: Swedoor - Møbler: Kinnarps - Heiser: Thyssenkrupp Elevator - Stillas og midl heiser: Ramirent - Anleggsgartner: Virgo - Porter: Port Teknikk - Utv rømningstrapper: Trappeteknikk - Byggvask/rent bygg: Polygon - AV-utstyr: Viju

Scandic Stavanger Forus er Stavangers nyeste hotell og har 240 rom og en stor konferanseavdeling.

Det nye hotellet har et samlet areal på 16.000 kvadratmeter, inkludert parkeringskjeller. Bygget har kostet 275 millioner kroner eks mva men medregnet tomt. Tiltakshaver er Forusveien 31 Hotell AS. Bygget er tegnet av Alliance Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge AS.

Byggestart var i august 2009. hotellet ble tatt i bruk 27. juli i år. Det stod ferdig en uke før opprinnelig planlagt.

Høy standard
Byggherrerepresentant Rune Nysted i Forusveien 31 Hotell AS forteller at hotellet har høy standard. Det har 240 rom. 24 av disse er rom for bevegelseshemmede og har egne ledsagerrom. Hele hotellet har universell utforming. Hotellets viktigste kundegrupper vil være forretningsreisende på hverdager og privatkunder og organisasjoner i helgene. Hotellet har en hovedrestaurant med cirka 300 sitteplasser, fordelt på to avdelinger, en lobbybar og en bar. Det er mellom 50 og 60 arbeidsplasser ved hotellet. Direktør er Geir Anker Olsen.

Hotellet ligger i den nordøstre delen av Forus, nær Forus Travbane. Tomten er flat og på sju mål. Grunnen består av gammel myr som er fortrengt. På grunn av høy grunnvannstand er asfaltdekket i parkeringskjelleren drenert. Bygget står på en betongplate som hviler på cirka seks kilometer med betongpeler. Snittlengde på pelene er 17 meter.

Slange
Bygningskroppen er formet som en slange der romfløyen krummer seg rundt en fløy som inneholder en storsal. Bygget har plasstøpt kjeller og bærende konstruksjon over bakken i betongelementer med ekstra jordskjevskiver. Over bakken er det dels fire og dels fem etasjer. Taket er flatt, isolert, tekket med folie og belagt med singel. Mellom konferansefløyen og storsalfløyen er det en takterrasse. Fasadene består av kassetter med natureloksert aluminium, trepanel og glass. På gulvene i fellesområder er det laminat, tepper og flis. På rommene er det svanemerket laminat. I kontorarealene er det systemvegger, mens det er plassbygde vegger i publikumsarealene. 70 prosent av hotellet har systemhimlinger, resten har gipshimlinger.

Bygget ble ført opp under byggetekking. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Før innredning ble konstruksjonen tørket grundig ut. Fasadene har tilnærmet vedlikeholdsfrie materialer. Vinduene har aluminiumskarmer. Trepanelet på fasaden ble impregnert og beiset på fabrikken.

Hotellet har vannbåren oppvarming via radiatorer og kjøling via ventilasjonsanleggene. Lyse leverer både fjernvarme og fjernkjøling. Beregnet energibruk er 150 kWh per kvadratmeter per år, noe som plasserer hotellet i energiklasse B. Veggene har 25 cm isolasjon, mens det er 40 cm i taket. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Hotellet har miljøstasjon med kildesortering og nedkjølt avfallsrom. Bygget er fullsprinklet. Solavskjerming skjer med utvendige persienner. Det er kildesortering i tre fraksjoner på alle hotellrommene. Det er plass til 125 biler i parkeringskjelleren og 30 utenfor hotellet. Rundt hotellbygningen er det grøntareal med benker og belysning.

Godt samarbeid
Rune Nysted sier at den harde vinteren 2009/2010 betydde en måned med lite byggeaktivitet.

– Ellers har alt gått greit. Skanska Norge har gjort en god jobb. Tall for sorteringsgrad av byggavfall er ikke klart, men har lagt på mellom 80 og 90 prosent. Prosjektet har hatt bratt lærekurve og gitt oss mange nyttige erfaringer. Vi har fått bekreftet hvor viktig det er med god planlegging i oppstarten.

Byggherreombud Erik Hammer i Eienor AS forteller at byggingen ble satt i gang i et anstrengt finansielt klima.

– Vi startet utvikling av prosjektet 18 måneder før byggestart og har fulgt prosjektet frem til overlevering. Eienor AS har hatt et godt samarbeid med byggherren, Scandic, arkitekten, entreprenøren Skanska Norge og myndighetene. Bygget måtte også forsterkes for å tåle eventuelle jordskjelv. Jeg synes prosjektet har kommet fint i mål. Skanska Norge har levert et bygg med null feil. Bygningskroppens utforming har gitt hotellet en spennende form og gir inntrykk av at bygget er mindre enn det egentlig er.

Strammer opp Forus
– Vi har valgt å skille konferanse og næring fra rommene både logistisk og rent arkitektonisk. De publikumsrettede arealene ligger sentralt i hotellet i de nederste etasjene og danner, sammen med næringsarealene ut mot Forusbeen, en base i svartbeiset tre og glass. Rommene ligger mer privat plassert i etasjene over denne basen. Skillen mellom den mer private delen av hotellet og basen kommer tydelig frem gjennom form og materialvalg i bygningskroppen, sier sivilarkitekt Mika Meienberger i Alliance Arkitekter.

Sivilarkitekt og daglig leder Harald Martin Gjøvåg i Alliance Arkitekter sier at en av grunntankene var å ha en stram bebyggelse mot Forusbeen og løsere mot travbanen.

– På den måten bidrar vi til at bebyggelsen på Forus blir mer tydelig. Utfordringene var å få til god logistikk og skape offentlig tilgjengelige grønne soner med et parkmessig preg. Noen av uteområdene, som det i passasjen, er mer privat enn andre.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter