Bondi skole

Bondi skole

Prosjekttype: Skole 1 - 7

BTA: 6.200 kvm

Byggherre: Asker kommune

Hovedentreprise: Tronrud Bygg

Kontraktsum: 69 millioner kroner

Byggeledelse bygg: Reinertsen

Byggeledelse elektro og vvs:
Opak

Arkitekt og prosjekteringsledelse:
SG arkitektur

LARK: Sundt og Thomassen

Rådgivere: RIB: Frydenlund og Høyer - RIV: Dagfinn Jørgensen - RIBR: AL Høyer - RIE: ECT - Rådgivere VA og vei: Siv. Ing. Stener Sørensen / VA-consult / ECT

Underentreprenører og leverandører: VVS: Andersen & Aksnes - Ventilasjon: ORAS Klima - Elektro: Ing. I. Pettersen - VA- og grunnarbeider: Isachsen Entreprenør - Stålarbeider: Næsset Mek. Verksted - Leveranse hulldekker: Spenncon - Brannsikring: Firesafe - Tekking: Hesselberg Tak - Blikkenslager: Eivind Haukjem - Glass og aluminium: H-Glass - Gulvsparkling: BWH Gulvavretting - Mur og flis: Murmester Rolf Holm - Maler: Malermester Buer Drammen - Himling: System 1 - Foldevegger: GHV Montasje - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Utvendig solavskjerming: Sunoff - Idrettsgulv: Elverum Takservice - Idrettsutstyr: Killingmo og Tønsberg - Kjøkken og fast bygginnredning: Lundqvist Innredninger - Heis: Elevator - Gartnerarbeid: Eiker Grøntmiljø - Vinduer: Elitfönster - Innvendige glassfelt: Dooria - Ståldører: Trygve Eliassen - Byggevarer: Byggmakker Skui - Kebonyfasade - Kebony Norge - Trapper og rekkverk: Midthaug Hed-Opp

 

Dersom Bondi er i ferd med å bli Askers nye boligby, må visse kriterier oppfylles. Et av dem er allerede på plass; nye Bondi skole står klar til å ta i mot forventningsfulle elever.

Den gamle skolen fra 1968 hadde to omganger med utvidelser for å møte et økende elevtall og krav. Allikevel var den i en sørgelig forfatning de seneste årene. Dårlig inneklima med muggsopp, vinduer som motsatte seg forsøk på å bli åpnet, brannfarlig og åpen isolasjon, samt sprekker i vegger og tak er bare noen av ingrediensene. Flere alternativer ble drøftet, inkludert rehabilitering og ytterligere utvidelser, før rådmannen skar gjennom ved å gå inn for riving, og heller bygge en fremtidsrettet og moderne skole.

«Skolen i skogen»
Skolen har en unik, skjermet og nærmest idyllisk beliggenhet, med en egen «hundremeterskog» i øst. Foruten et bo- og behandlingssenter, er praktisk nok Risenga svømmehall aller nærmeste nabo. Bondi skole profilerer seg som en skole der uteaktiviteter og opphold i skogen er prioritert. Det var fra skolens side uttrykt et sterkt ønske om å bevare den nære naturen i størst mulig grad. Selv om bygningskroppen er lang, føyer den seg fint inn i terrenget. SG arkitektur har løst denne oppgaven meget bra, og klart å ivareta disse kvalitetene i tomta.

Kan tenke helt nytt
– Det er store boligutbygginger i gang i dette området, og enda flere forventes. Derfor ble det også vedtatt å utvide kapasiteten på skolen fra to- til treparallell skole, sier Asker kommunes prosjektleder Rolf Langum. – Når man river, får man også en unik mulighet til å starte med fullstendig blanke ark og tenke nytt. Vi besluttet å heve terrenget med ca en meter, for derved å kunne få et mer hensiktsmessig nivå i forhold til atkomst og omgivelser.

Varierende dybde
Etter at elevene ble flyttet til kommunens avlastningsskole på Drengsrud, og den gamle ble revet, kunne hovedentreprenør Tronrud Bygg starte arbeidet i desember 2009. De foregående grunnundersøkelsene anga èn dybde til fjell.

– Det kom overraskende at fjellet gikk opp og ned. Enkelte steder betydelig lenger ned antatt. Egentlig var det tenkt stripefundamentering på fjell, med enkelte pilarer. Nå ble det veldig mye pilarer, så vi brukte lenger tid i grunnen før vi kunne begynne å støpe veggene. Grunnforholdene gjorde prosessen til å begynne med litt mer krevende tidsmessig underveis, men vi måtte jo bare bemanne opp og styre ut i fra det, sier anleggsleder Henning Brekke i Tronrud Bygg.

Skolens to undervisningsfløyer ligger mot øst og vest. Fløyene har begge to delinnganger. Hver etasje består av to trinn, og hvert trinn er gruppert rundt et «tun» der tre klasser er samlet. For å drive atskilte undervisningsformer kan klasserommene åpnes og lukkes ved behov ved hjelp av spesielle lydisolerte foldevegger. Fellesområdene i nord binder fløyene sammen. Her ligger spesialrommene – sløyd, tekstil og arealer for SFO. Administrasjonen og lærernes sosiale arealer ligger også her.

Auditorium og idrettshall
Fellesområder som peker seg ut er i første rekke auditoriet med 109 sitteplasser, der en oppgradert kvalitetsheving har gitt Gustafs Panel på vegger og eikeparkett på gulvet. Idrettshallen på 400 kvm kan deles i to. Det startet som en gymsal, men tilfredsstiller nå størrelsen når det gjelder tippemiddeltilskudd. Her er det lagt til rette for utleie til idretten på kveldstid.

Asker kommune ser for seg at hallen skal være et volleyballasentrum. På den ene kortsiden er det også anlagt en scene. Gymsalen har stående spilekledning på veggene, i første rekke av akustiske hensyn. Men det skal ikke underslås at dette også fremstår langt mer forseggjort enn eksempelvis diverse platekledninger.

Selv om det var klare politiske føringer på at Bondi skole skulle bli en nøktern skole, får man allikevel umiddelbart inntrykk av at det er lagt inn vesentlig mer midler enn det det faktisk er.

– Vi har vært fornøyd med prosjektet hele veien, og har fulgt den samme prognose og fremdrift gjennom i hele prosjekt- og byggefasen. Budsjettrammen er på ca. 205 millioner kroner. Men vi ligger an til å havne godt under dette budsjettet, bekrefter Langum.

Skolen er klargjort for en kommende fjernvarmeforsyning, som kobles til utpå høsten. Ved søknadstidspunkt kunne man valgt gammel TEK, men de gikk i stedet inn for å bygge etter TEK 2010. Fasadematerialene er Steniplater, Kebony og tegl. Det gir robust motstandsdyktighet og lave vedlikeholdsutgifter over tid.

Det er alltid en fordel at aktørene snakker samme språk. På Bondi skole har flere sågar samme dialekt; arkitekt og prosjekteringsgruppeleder er SG arkitektur, RIB er Frydenlund og Høyer, rådgiver elektro er ECT og hovedentreprenør er Tronrud Bygg. Alle med sterk tilhørighet fra Hønefoss og Ringerike.

Foruten akustikkdempende tiltak, er det også lagt vekt på universell utforming med dører i forskjellige farger, ledelinjer i gulv og rillefliser foran trapper. Også i utomhusområdene, med beplanting, lekeapparater og fallunderlag er det lagt ned store ressurser.

Vann- og avløpssystemet til skolen er lagt om, og skolen får også tilbake den tidligere, men nå ombygde innkjørselsveien fra Røykenveien. Det betyr at trafikken er bedre separert og på en tryggere måte også med tanke på henting/levering av skolebarn, også fordi det er anlagt en miljøgate med kiss and ridemuligheter.

Også Tronrud Bygg har gjort opp status og er fornøyd med samarbeidet og prosessen.

– I tillegg til litt lenger tidsforbruk med grunnarbeidet, hadde vi også to tøffe vintre. Men jeg føler vi har hatt god kontroll hele veien. Så klarte vi da også å etterkomme byggherrens ønsker om tidligere ferdigstillelse for at innflytting kunne settes i gang, sier Brekke.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter