IKM bygget

IKM bygget

Sted: Sola

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
80 millioner kroner

Bruttoareal: 7.000 kvm

Byggherre: IKM-Eiendom

Totalentreprenør:
Entreprenørfirmaet Kvia

Arkitekt: G Arkitekter

Rådgivere: RIB: Egerconsult - RIV: URD Klima - RIE og RIS: HS Vagle

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Prostik - Grunnarbeid: TS Maskin - Peling: Holt Risa - Betongelementer kontor: AS Betong - Betongelementer hall: Hå Element - Tynnpuss: Vikeså Golv - Epoksy: GH Gulv - Stålarbeid: Varhaug Bygg & Montasje - Taktekking: Sandnes Tak - Dører og vinduer: Time Aluminium - Solavskjerming: T Aasen Solskjerming - Rørlegger: HS Vagle Rør - Elektro: HS Vagle Elektro - Ventilasjon: URD Klima Sandnes - Traverskran: Datek Løfte-teknikk - Heis: TKS Heis - Rekkverk: Rister & Trading - Porter: Portteknikk - Gjerder og port: Systemsikring

Entreprenørfirmaet Kvia AS har ført opp et kontorbygg og to produksjonshaller for IKM-Eiendom AS på Sola.

Prosjektleder Tommy Lauvstad i Entreprenørfirmaet Kvia forteller at anlegget er på cirka 7.000 kvm og har en entreprisekostnad på rundt 80 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er IKM-Eiendom. Byggene er tegnet av G Arkitekter og ført opp i totalentreprise. Byggestart var i juli i fjor. Byggene stod ferdig i juli i år, innenfor tidsplan og budsjett.

Tåler jordskjelv
Kontorbygget har fire etasjer og inneholder ca 100 kontorarbeidsplasser, de fleste i form av cellekontorer. Kantinen ligger i andre etasje og kan ha inntil 260 sitteplasser. Det er et stort teknisk rom i første etasje. IT-avdelingen ligger i deler av tredje etasje. IKM har resepsjon i første etasje.

Tomten ligger ved Ljosheimvegen i Sola sentrum og er på 24 mål. Grunnen består av myr og det har derfor vært nødvendig med peling. Det er brukt drøyt 200 betongpeler som er rundt 30 meter på det dypeste. Bygget har radonbeskyttelse med duk. Lauvstad forteller at bygget er konstruert for å tåle seismiske laster (jordskjelv). – Det er etablert et seismisk skille mellom produksjonshallene og kontorbygget.

Betongelementer
Både kontorbygget og de to produksjonshallene har rektangulær form. Kontorbygget har bærende veggelementer i mørk, slipt betong fra første til tredje etasje. Fjerde etasje har glassfasade. Hulldekker er etasjeskillere. Fjerde etasje har bæring av stål. Innvendig er det parkett på gulv, systemvegger og systemhimlinger. Toaletter og garderober er flislagte.

Hallene har vegger av gråmalte betongelementer eller elementer belagt med Sirevågsingel. Takene har stålbæring.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen er tørket ut med byggvarme og rotoravfuktere. Oppføring med elementer gav kort byggetid. Vinduene i første, andre og tredje etasje har aluminiumskledde trekarnner. Glassfasaden i fjerde etasje er i aluminium. Kontorbygget har universell utforming. Det er mulig å bygge på både kontorbygg og haller.

Kontorbygget varmes opp med panelovner. Vinduene har U-verdi på 1,0 og det er 25 cm isolasjon i veggene og 40 cm i taket. Bygget er trykktestet og fyller kravene til luftvekslinger. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Byggene har sentral driftskontroll. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering internt mellom produksjonshallene og videre mot kontorbygget. Første til fjerde etasje har solavskjerming med utvendige persienner mot sør. I fjerde etasje er det solavskjerming også mot øst og vest. Området rundt hallene er lukket med et tett tregjerde. Sør og vest for kontorbygget er det parkeringsplass med plass til cirka 50 biler.

Vinter og grunnforhold
Tommy Lauvstad sier at grunnforholdene og den kalde og snørike vinteren 2010 var de største utfordringene i dette prosjektet.

– Da aktiviteten var på topp var nærmere 60 håndverkere i arbeid på byggeplassen. Byggene er ført opp uten fraværsskader. Sorteringsgraden er på 60 prosent. Vi tar med oss mye nyttig lærdom fra dette prosjektet, spesielt om grunnforhold.

Mellomsjikt
Sivilarkitekt Gaute Stray Jensen i G. Arkitekter forteller at det arkitektoniske hovedgrepet er å bygge et kontorbygg som er koblet til produksjonshaller via et mellomsjikt som inneholder garderober og støttefunksjoner.

– Dermed får vi enkel og grei kommunikasjon mellom administrasjon og produksjon. En viktig utfordring har vært å planlegge rasjonelle og kostnadsmessig gunstige bygg.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter