LO gir AUF 10 millioner

AUF har allerede mottatt 15 millioner kroner til gjenreisningen av Utøya. Mandag vedtar LO sin største donasjon noensinne ved å gi AUF 10 millioner.

– Det er naturlig at fagbevegelsen stiller opp og viser solidaritet i denne tragedien. Vi har aldri gitt på denne måten før, men dette er en helt ekstraordinær situasjon. Flere av våre medlemmer var på Utøya, og vi har sørget sammen med AUF og resten av landet de siste ukene, sier LO-leder Roar Flåthen til Klassekampen.

Flåthen vil ikke bekrefte eller avkrefte beløpet før LO-sekretariatet har hatt sitt møte mandag ettermiddag. Men etter det Klassekampen kjenner til, vil sekretariatet gi AUF 10 millioner kroner.

Ikke politisk

Flåthen understreker at donasjonen fra LO ikke er et politisk bidrag, og at pengene kun skal brukes til gjenreising av Utøya.

– Pengene skal brukes til å bygge opp Utøya som et senter for demokratibygging. Det blir svaret på den ubegripelige udåden, sier LO-lederen.

LO har allerede gitt AUF betydelig hjelp etter terrorangrepene. LO-ledelsens rom på Folkets Hus i Oslo ble for eksempel omgjort til mottakssenter for overlevende, pårørende og etterlatte i dagene etter 22. juli.

Mange givere

Like etter terrorangrepet kunngjorde investor Petter Stordalen at han ville gi AUF 5 millioner kroner til arbeidet med å gjenreise Utøya. Christian Ringnes har gitt 2,5 millioner kroner, Sparebank 1-gruppen 1 million. Etter det Aftenposten erfarer hadde AUF allerede før LOs milliongave fått inn 15 millioner kroner i det såkalte 22. juli-fondet til gjenreising av Utøya.

Mandag vil partisekretær Raymond Johansen, AUF-leder Eskil Pedersen og tidligere AUF-leder Martin Henriksen på en felles pressekonferanse legge fram de foreløpige planene for gjenoppbyggingen av Utøya.

Dette er også dagen Arbeiderpartiets valgkamp offisielt starter.

Skal bli positivt

Martin Henriksen forteller til Aftenposten at gjenreisningen av Utøya først og fremst skal gi AUF-erne en positiv opplevelse.

– De fysiske skadene er ikke like krevende å håndtere som de følelsesmessige hensynene som må tas. Derfor vil målsettingen om å ta tilbake Utøya bety at man må gjøre opplevelsen av å besøke øya positiv. En måte kan være å gi bygningene en ansiktsløftning, gjøre Utøya litt finere og litt bedre. Men det skal fortsatt være et nøkternt sted, sier Henriksen.

Han kan ikke anslå hva dette vil koste. Detaljerte planer for bygg og utbedringer er ennå ikke på plass.