Hele Norge minnes terroren

6.700 besøkende, kongelige og statsoverhoder og en hel nasjon følger minnemarkeringen for terrorofrene søndag. Salen fyltes av tårer da hvert enkelt av navnene på de drepte ble lest opp.

Scenen i Oslo Spektrum var lyst opp av en enkel, blå bakgrunn og flere tusen små lys under den nasjonale minnemarkeringen.

– Ett tapt liv er en katastrofe. 77 tapte liv har vi ikke språk for, sa programleder Haddy N'jie før skuespillerne Maria Bonnevie, Nicolai Cleve Broch, Adil Khan, Ane Dahl Torp og Ingrid Bolsø Berdal mot slutten av seremonien leste opp navnene på samtlige av de 77 som ble drept 22. juli.

Tårene var mange i en helt stille sal da hvert enkelt bilde og navn ble vist på storskjermen under opplesningen, som i seg selv tok nærmere ti minutter.

Kongen føler med alle

Seremonien ble innledet med Susanne Sundførs soloframføring av Ole Paus' «Mitt Lille Land», som har hatt en sentral rolle i mange av markeringene etter 22. juli. Sundfør framførte låten på sin haugesundsdialekt, før kong Harald holdt sin tale.

– Kjære alle sammen. Nå er nesten alle ord brukt opp. De siste fire ukene har vært tunge for oss alle, men nettopp da er det godt å kunne være sammen. Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av smerten dere føler. Jeg føler med hver av én av dere, sa kong Harald.

Han roste både statsminister Jens Stoltenberg, de andre partiene og alle som har deltatt i arbeidet etter terrorangrepene.

– Ansvar for å støtte de sørgende

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa i sin tale at det norske folks viktigste oppgave videre blir å støtte familiene som har mistet sine kjære, og som fortsatt har en lang sorgtid foran seg.

– Den tomme stolen ved søndagsmiddagen. Bursdagen uten bursdagsbarnet. Den første julen. Du kan hjelpe. Bak en kake. Inviter på kaffe. Gå tur sammen. En større gave enn godhet finnes ikke, sa Stoltenberg.

Han framhevet også to andre oppdrag han mener folket skal løse i ånden fra 22. juli-samholdet: å møte alle tegn til ekstremisme med argumenter og demokratiets våpen, samt å skape trygghet ved hjelp av samholdet mellom hver enkelt borger i landet.

– Uansett hvor du bor. Uansett hvilken gud du tilber. Hver og en av oss kan ta ansvar. Hver og en av oss kan vokte friheten. I fellesskap knytter vi en ubrytelig lenke av omsorg, demokrati og trygghet. Det er vårt vern mot vold, sa statsministeren.

– Pose med nonstop

Blant de mange norske og nordiske artistene som framførte sanger og tekster, var også Aksel Hennie, et for anledningen gjenforent a-ha og svenske Melissa Horn.

Magdi Omar Yttreeide og Chirag Patel i gruppa Karpe Diem framførte sitt toleransehymne, «Tusen tegninger», sammen med et kor bestående av alle nasjonalitetene som ble rammet i terroraksjonene.

– Jeg er muslim. Chirag er hindu. Vennene våre er en boks med nonstop. Men vi har aldri følt oss så norske og så lite annerledes som etter 22. juli. Noe forandret seg, og det er kanskje naivt, men jeg skulle ønske den forandringen varer for alltid.

Oslo Spektrum rommet rundt 6.700 sørgende under markeringen. Seremonien blir overført direkte til en rekke TV- og radiokanaler i både inn- og utlandet.

– Besto prøven

Markeringen ble ledet av Haddy N’jie. Hun fortalte blant annet historien om hvordan departementsråd Eva Hildrum i Samferdselsdepartementet, som sto i heisen i R5-bygget da bomben smalt, kom seg ut i kaoset som oppsto.

Deretter fortalte Hildrum at både de ansatte i Regjeringskvartalet og de som velger å bruke sommeren på Utøya, står for de samme demokratiske verdiene.

– Vi har til nå kunnet arbeide uten å frykte for vår sikkerhet, men så ble vi angrepet. I dag er jeg også stolt over å kunne stå her og si at alle departementene var i full virksomhet gjennom hele krisen. Hver enkelt ansatt og systemene som er bygd opp, besto prøven. Vi lot oss ikke bryte ned av terror, sa hun.

Markeringen i spektrum ble avsluttet med Sissel Kyrkjebø og Kringkastingsorkesterets framføring av Nordahl Griegs «Til Ungdommen». (©NTB)