Store ødeleggelser i Birkenløypa

Mandagens uvær skapte relativt store ødeleggelser i Birken løypa i området fra Skramstadsætra – Djuposet – Bringbusætra.

Birken-statistikk

Birkebeinerarrangementene gjør markedsundersøkelser etter hvert arrangement. Disse undersøkelsene gir god informasjon om hvem som er deltakere samt hva de synes om arrangementet.

Høgskolen i Lillehammer v/professor Rolf Rønning ønsket å gjøre en ”dypere” undersøkelse på hvem birkebeinerne egentlig er. Høgskolen i Lillehammer har gjort dette som en del av det gode samarbeidet med Birkebeinerarrangørene. Rolf Rønning har gjort undersøkelsen sammen med Vegard Johansen, og Birkebeinerarrangementene. 

Undersøkelsen er sendt ut til 3000 e-postadresser. 1738 rittdeltakere har svart på undersøkelsen. Svarprosenten er god og resultatene er representative.

Trening

Birkebeinerdeltakere trener meget allsidig. De med høy utdanning trener mest variert.

Undersøkelsen viser at rittdeltakere går på ski og løper mye. Menn sykler oftere MTB og grus mens kvinner trener mer organisert inne. Kvinner løper mer og har større bruk av treningsstudio.

Deltakere under 50 år sykler mer MTB, grus- og stisykling og de løper mye. De over 50 går mest på ski. Alpint/telemark drives av de under 50 år og aktiviteten er størst i storbyene. Treningsstudio blir mest for de under 40 år. Kajakk og roing viser seg å være treningsform for eldre (50+) og høyt lønnede. Løping og langrenn drives signifikant mer av de med høy utdanning.

Interesser

Friluftsliv er den dominerende interessen av ”andre aktiviteter (80%) fulgt av reiser med 36%. Litteratur, reiser og aksjer øker med inntekten og friluftsliv synker. Reiser gjøres mest blant de urbane.

Trening – mengde og områder

Birkebeinere trener omtrent en time om dagen, få mer enn 12 timer. Alder slår ikke ut på treningsmengden. Bildet av fanatikere som tidligere har blitt fremstilt er ikke riktig. De fleste kombinerer treningen med andre interesser. Det viser seg at mange har birkebeinere i egen omgangskrets. Antakelig oppsøker man, velger og prioriterer venner som har felles interesser.

For Birkebeinerrittet trener 64% 4-7 timer i uka. Svært få trener over 12 timer. Kvinner trener mer enn menn. 29% kvinner trener over 8 timer pr uke mot 22% menn. Vi finner flest av de som trener 8 timer eller mer i gruppa under 30 år. 44,1% mot vel 20% i alle gruppe 40 og mer. De med lav inntekt trener mest.

Lysløype er den anleggsformen birkebeinere bruker mest (72%). Dette gjelder klart for menn (41%), mens privat helsestudio er den anleggsformen kvinner bruker hyppigst (34%). Her synes det som om det er kvinnene som dominerer. Det er gruppa 40-60 år som er de hyppigste brukerne her. Vekt- og styrkerom brukes mest av de som tjener under 400 000. Treningsstudio brukes mer av de som tjener over 400 000.

Forberedelser til arrangementene

Birkebeinere er helårstrenende og har jevnt stor aktivitet hele året. Birkebeinerne er ensomme ulver i den forstand at de trener mest på egen hånd ;60% av rittdeltakerne oppgir at de trener oftest alene), mens 14% oppgir at de trener oftest med naboer/ venner. Menn trener oftere alene (64% mot 52 % av kvinnene)

Deltakere med inntekt over 600 000 trener mest sammen med kolleger. 5,4 % kvinner oppgir at de har privat trener. Bare 1,4 % menn oppgir det samme. Halvparten av rittdeltakerne trener på landevei (52% menn og 42% kvinner).

Lojalitet og andre arrangement

I Birkebeinerrittet er det stor Birkebeinerlojalitet. Vel halvparten av deltakerne deltar også i Birkebeinerrennet og 31% i trippelen. Det er en litt lavere andel her som deltar ide to andre øvelsene enn det som var tilfellet for deltakerne i rennet. Nesten 80% deltar i andre ritt mens bare 20% deltar bare i Birkebeinerrittet. 16,9% deltar på ritt i utlandet. Menn sykler mer i Norge, utlandet og landevei. Gruppa 30-60 år er ivrigst på andre sykkelritt i Norge.

Nesten 50% av rittdeltakerne har deltatt i landeveisritt. De bruker 1-2 mnd på forberedelsen til rittene. 16,5% menn deltar i mer enn 5 ritt, 12,3% av kvinnene. Det er de under 40 år som oftest deltar i mange ritt. 7,4 % oppgir at seeding en grunn til å delta i andre ritt her, mens 40 % oppgir trening. 33% oppgir at de liker å konkurrere.

11,3% kvinner oppgir seeding som viktigst mot 6,5% for menn. Menn er mer opptatt av konkurransen. Konkurranseelementet avtar med alder opptil 60, men de over 60 er mer opptatt av konkurranse enn 50 åringene. De i voksen alder (over 60+) som fortsatt velger å ha startnummer blir enda mer opptatt av konkurranseelementet enn det de var i 50 årene. Sosiale grunner øker med alder (fra 4,6% til 18,2%).

Nettverk under arrangement

De fleste har med seg venner og kjente til Birkebeinerrittet. Bare 15% oppgir at de ikke har med venner eller kjente til rittet. Halvparten oppgir at de hadde med 4 eller flere. Kvinner og yngre har oftere med flere.

Selv om nettverket under arrangementene er store ser det ut som at de fleste benytter seg av de offisielle matstasjonene, få har egne matstasjoner i tillegg.

Birkebeinerarrangementene og jobben

20% av våre deltakere får trene i arbeidstida. Her er det samme tall for begge kjønn. De med høy utdanning får oftere trene i arbeidstida. Det er mindre trening i arbeidstiden for de over 40 år.

For Birkebeinerrittet er det 20% som får startkontingenten dekket. Menn må ofte betale selv og andelen som betaler selv øker med alderen. Deltakere med høy inntekt får oftere dekket hele eller deler av startkontingenten (94% over 800000, 83% under 400000). Ansatte i offentlig sektor betaler oftere selv.

82% sier at Birkebeinerrittet er en snakkis på arbeidsplassen. Menn snakker mer om det enn kvinner (84,6% mot 74,3%). Gruppen 30-60 år og de med høy inntekt snakker mest. Deltakere som tjener over 800 000 oppgir at 90% at Birken diskuteres på jobb. Dette tolker vi som at Birkebeinerrittet har høy status i disse jobbmiljøene.

Birkebeinerne omgås birkebeinere. Mer enn 90% har dem i sin omgangskrets, mer enn 60% på arbeidsplassen og mer enn 50% i familien. Menn oppgir oftere at andre fra arbeidsplassen deltar. Dette gjelder også for de med høy inntekt og som kommer fra privat sektor. Kvinner har mest deltakere med fra familien og spesielt de med lav inntekt.

Resultater

Resultater er viktig for deltakere i Birkebeinerrittet. 2/3 oppgir at resultatet er viktig. Dette er et høyere tall enn for rennet (56% der)

Utstyr

Birkebeinerne har moderat dyre sykler. ”Tyngden” ligger mellom 7-25 000, bare 20% ligger over det. 41% har mer enn en off-roadsykkel. Menn har dyrere sykler. De under 40 år har både flest som har helt billige sykler, og flest med de dyre. De med inntekt over 800 000 har de dyreste syklene. Menn har oftere flere sykler. Jo eldre jo flere sykler. Høy inntekt har også flere sykler.

Hvorfor delta i Birkebeinerrittet?

I Birkebeinerrittet er treningsmål viktigste motivasjon for å delta. På andre og tredje plass kommer henholdsvis egen helse og personlig styrkeprøve.

Birkebeinere er gode ambassadører. Hele 60% sier de har påvirket andre til å delta. Menn verver flere enn kvinner. De over 30 år verver flest og 40-49 år er i særklasse. 21% sier de har vervet flere. Deltakere fra privat virksomhet har vervet flere, det samme gjelder for de med lav utdanning.

Vi har før sett at Birkebeinere trener ganske normalt (1 time pr. dag). Når mer enn 60% får andre til å delta kan vi si at Birkebeinerrittet gir et viktig bidrag til folkehelsearbeidet. Birkebeinerrittet jobber aktivt med mange av sponsorene for å øke den fysiske aktiviteten og redusere sykefraværet i enkelte bedrifter.

Aktivitet utenom Birkebeinerarrangementene

Rittdeltakere er aktive i idrettslag. 17% har treneransvar. Her er det ingen kjønnsforskjeller. Det er flest aktive under 30 år. Lederne er oftest 40-49 år og har inntekt på mellom 600 000 og 800 000. Det er flest aktive i idrettslag (av ulike typer foreninger) og flest aktive med lederverv i mindre byer og på landet.

Opphold/pause fra konkurranser

Det er flere med opphold/pause fra konkurranser i høyinntektsgruppene. Rimeligvis er det færrest med opphold i gruppa under 30 år. Andel med lange opphold (mer enn 5 år) øker med alderen. Det er ingen utslag for kjønn

Hovedidrett

68% oppgir at sykkel er hovedidretten. Nesten det samme antallet er aktive i andre idretter. Sammenligner vi med Birkebeinerrennet, så var det her bare 45% som hadde ski som hovedidrett. For menn er det 70 % som har sykkel som hovedidrett (59 % kvinner). Det er flest i gruppa 30-50 år og med lav utdanning. Færrest i storbyer. Kvinner er litt oftere aktive i andre idretter

Ferie

25% deltakere i Birkebeinerrittet drar på ferie for å trene. Kvinner gjør det oftere enn menn (34% mot 30%). De unge under 30 år gjør det oftest. Inntekt slår ikke ut.

Demografi

Deltakere fra Buskerud dominerer (14,4%) etterfulgt av Oslo (13.9%) og Oppland (12.6%). Hedmark har 8,4%. Arrangørfylkene er betydelig bedre representert på sykkel enn på ski. Oppland er et sykkelfylke. 42% begynte å trene aktivt før 12 år, 35% etter fylte 20 år. Her er det ingen kjønnsforskjell, men flere av de yngre begynte å trene tidlig, og flere av de med høy utdanning.

1/ 5 av alle deltakere i rittet er kvinner. Hovedtyngden er mellom 40-49 år. 1/3 er over 50 år. For de eldre er sykkel ofte bedre enn løping. Nesten 80% tjener over 400 000, 15,6% mer enn 800 000. Omtrent samme andel (15%) som rennet bor på landet. Det er få bønder som deltar i rittet.

Utdanning

68% av alle rittdeltakerne har høyere utdanning. Det er klart lavere enn for rennet hvor det var 77%. Landsgjennomsnittet på høyere utdanning ligger på 27%.

Rolf Rønning

Rolf Rønning er en ivrig Birkebeinerdeltaker. Han har fullført Birkebeinertrippelen 2 ganger og blitt Super Birkebeiner begge ganger (dvs har klart merke i alle arrangement). Rolf har 28 merker i rennet, 6 i rittet og 3 i løpet. Han har som flere andre Birkebeinere fått påvist atrieflimmer og har levd med det de siste 30 år.

 

- Vi er i full gang med å gjøre vårt ytterste for å utbedre skadene. Foreløpig henstiller vi alle til å unngå å sykle i dette partiet, sier Tone Lien.

Siste befaring i går kveld viser at brua over Djupa er trygg å passere, men at vi må utbedre brukar og sette opp en ny støtte under brua. Dette vil bli igangsatt umiddelbart.

Ras langs veien

Det har gått ras langs veien fra Sørstubua – Djuposet. Her har det også vært så mye regn at det er langsgående renner/elveleier i veibanen. Vi frykter også nye ras langs veien og vil gå i gang med utbedringer av alt dette i morgen.

Anleggsmaskiner på plass

Anleggsmaskiner er kjørt opp, men dette er et omfattende arbeid. Det må blant annet legges på en god del ny masse og fjernes en del masse/trær på grunn av fare for ytterligere ras. Sammen med en stor entreprenør gjør vi vårt ytterste for at løypa skal bli klar innen neste torsdag.

Vi har vært på befaring med entreprenør Rune Øvergård AS. Fredag morgen er de i gang med å grave bort massene som har rast ut. De vil også starte arbeidet med å fylle igjen renner langs veien fra Sørstubua til Djuposet (en strekning på ca 3 km.).

Det vil også bli gjort tiltak for å søke å unngå ytterligere ras. 

Vi håper at med full innsats med gravemaskin og med flere vogntog i skytteltrafikk med riktig masse vil kunne gjøre løypa ferdig i løpet av morgendagen. 

Løypa fra Skramstadsætra til Djuposet og strekningen fra Rv. 3 – Djuposet (langs Åstadalen) vil bli stengt fra i morgen tidlig frem til arbeidet er ferdig. 

Her går det altså unna i et stort tempo med flinke og raske karer slik at løypa skal være i tipp topp stand til FredagsBirken, UltraBirken og Birkebeinerrittet.

Alternmativ løype diskuteres

Vi har en plan for å bruke en alternativ løype via Vivelstadsvea/Åstadalen dersom det skulle vise seg å bli umulig å gjennomføre de nødvendige utbedringer. (Denne løype ble benyttet i de to første Birkebeinerrittetne i 1993 og 1994).

Utfordringer er til for å løses og vi Birkebeinerne er i full gang med dette nå. Vi ser frem til et godt og velfungerende ritt neste helg og håper på sol og fine forhold, sier hun.

 

Mange stiller på vårt lag

Norcem/Leca/Bygg.no har ca. 100 deltakere på fredag totalt på FredagsBirken og UltraBirken. På Birkebeinerrittet stiller i overkant av 200 til start i vår regi. Norcem, Leca (Weber) og Byggeindustrien/bygg.no er inne i sitt 4. år som hovedsponsor for Birkebeinerarrangementene.

Samlet deltar veldig mange fra byggenæringen på de ulike Birken-konkurransene. For mange er dette årets høydepunkt.