Erstatninger på opp mot 100 millioner etter flom

Veien gjennom Ålen i Sør-Trøndelag åpner torsdag. Så langt er det kommet inn nær 500 skademeldinger etter vannets raseringer. Utbetalingene kan komme opp i 100 millioner kroner.

Flommen har gjort stor skade på bolig og eiendom, og skadeerstatningene kan komme opp i nær 100 millioner, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

– Gjennomsnittserstatningen for denne flommen er relativt høy, blant annet som følge av en del omfattende skader på næringseiendom, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Tonje Westby i FNO.

Tallet på skademeldinger som er kommet inn, ligger mellom 450 og 500.

Status på veiene

Fv. 30 gjennom Ålen sentrum åpner i løpet av dagen, mens Svølgjatunnelen nord for Ålen er fortsatt stengt. E14 i Nord-Trøndelag er åpnet for trafikk igjen, skriver vegvesen.no.

Mo bru nord for Ålen og Lunde bru sør for Ålen viste seg kun å ha mindre skader.

- Brufundamentene er ikke skadd, men det var skader på veien inntil de to bruene. Disse er nå reparert. Vegen gjennom Ålen sentrum fikk også store skader, men blir åpnet for trafikk i løpet av dagen, sier avdelingsdirektør Ingvar Tøndel i Statens vegvesen.

Statens vegvesen har rekvirert reservebru over til Aunegrenda for å erstatte den sammenraste brua. Den vil være montert i løpet av to-tre dager.

Flomvannet har også forårsaker omfattende skader på fundamentene for betongelementene (veggelementene) i Svølgjatunnelen.

- Dette må vi reparere, og vi er usikre på hvor lang tid dette tar. Vi har kontaktet en entreprenør for å høre om vi kan åpne vegen for trafikk samtidig som reparasjonsarbeidet pågår, sier Tøndel.

På nordsiden av tunnelen har vegen flere steder fått store skader.

- Vi har startet arbeidet og allerede gjort ferdig noen av stedene med de største skadene. Det vil antakelig ta et par dager før dette arbeidet er fullført. Vi er foreløpig usikre på når hele strekningen Ålen-Støren kan åpnes for trafikk, sier Tøndel.

I Nord-Trøndelag var E14 mellom Nordkringen og Gudå stengt i et døgn som følge av ras. Vegen ble åpnet for trafikk kl. 11 på onsdag. Det er redusert framkommelighet på strekningen.

Vi oppfordrer til å følge med på radio, sjekke trafikkmeldingene på www.vegvesen.no eller ringe tlf 175 for oppdatert informasjon.

Byggeindustrien