Økokrim anker Norconsult-frikjennelse

Økokrim anker dommen fra Oslo tingrett i sommer der Norconsult ble frikjent for korrupsjon i forbindelse med et vann- og avløpsprosjekt i Tanzania.

En av de tre personene som fikk dom for medvirkning til kontantutbetalinger, har også valgt å anke. Ankesaken kommer ventelig opp for lagmannsretten i løpet av første halvår 2012.

Norconsultsjef John Nyheim er ikke overrasket over Økokrims anke.

– Det er Norconsults skalp de ønsker i beltet. Vi mener vi har en god sak, noe vi mener tingretten ga oss medhold i. Nå er det bare å brette opp ermene og fronte saken i en ny runde, kommenterer John Nyheim overfor Byggeindustrien.

Nyheim mener dommen ikke burde vært anket av flere grunner.

– Saken er av helt atypisk karakter som gjør at dommen ikke vil få betydning utover den foreliggende sak. Ingen ansatte i Norconsult har medvirket til inngåelsen av den mulige korrupte avtalen, og Norconsults ansatte har blitt forledet til å delta i et joint venture-selskap der det kan ha forekommet korrupsjon av de to andre deltakerne. Det avgjørende for straffbarheten for Norconsults ansatte har vært at de ikke har reagert kraftigere når de eventuelt oppdaget at det foregikk korrupsjon. Det kan vanskelig forventes at et lignende hendelsesforløp vil komme for domstolene, fremholder Nyheim.

Han påpeker videre at Norconsult selv anmeldte forholdet til Økokrim, og at alle vesentlige bevis i saken er fremkommet under Norconsults egne granskninger. Da Norconsult ledelse ble kjent med mistanken om uregelmessigheter, ble alle utbetalinger stoppet og granskning iverksatt.

– Vedrørende foretaksstraff mener vi at det ikke er et åpenbart misforhold mellom de straffbare forhold som tingretten fant bevist og frifinnelsen av Norconsult under straffelovens §48b der man på bred skjønnsmessig vurdering skal vurdere om foretaksstraff skal ilegges eller ikke, avslutter Norconsult-sjefen.