I en vanskelig tid

Hendelsene den 22. juli 2011 vil prege oss i lang tid og kanskje endre oss for alltid. Det var det trygge, uskyldige Norge som ble angrepet.

Øivind Christoffersen

Administrerende direktør, Statsbygg

Våre politikere har sammen besvart angrepet med å mane til mer åpenhet og mer demokrati. Folket har gjennom utallige blomsternedleggelser og massiv deltakelse i minnemarkeringer over hele landet, støttet opp om dette. Også vi i Statsbygg har mottatt mye hjelp og støtte i en vanskelig tid.

Resultatet av angrepet på Regjeringskvartalet er at 60.000 kvadratmeter i Høyblokken, Y-blokken, S-blokken og R4 ikke lenger kan benyttes. Også de andre bygningene, som Grubbegata 1, Finansdepartementets bygning og Høyesteretts hus, ble skadet. R5 og vårt nye prosjekt R6, kom nærmest uskadd fra hendelsen. Seks departementer, samt Statsministerens kontor og Departementenes servicesenter, sto uten kontorer. Totalt var det behov for å finne ca. 2.000 midlertidige arbeidsplasser. Vi kom raskt opp med en liste på 9.000 kontorplasser i Oslo. Nå skal valgene gjøres og beslutningene tas om hvor departementene skal midlertidig lokaliseres.

For oss i Statsbygg var den en stor lettelse at ingen av våre ansatte i kvartalet ble fysisk skadet. Vi startet umiddelbart arbeidet med å sikre bygningene og å finne erstatningslokaler. Bygge- og eiendomsbransjen reagerte umiddelbart. Mange avbrøt ferien for å hjelpe til i kvartalet. Daglig fikk vi tilbud om hjelp og faglig assistanse, frivillige tjenester av ulike slag og lokaler til leie, men ikke minst har vi opplevd en rørende omtanke og støtte fra mange hold, fra våre samarbeidspartnere, bygge- og eiendomsbransjen, bedrifter og tilbydere, presse og publikum generelt. Denne støtten betyr mye og har hjulpet oss i en vanskelig tid.

Nå er ryddings- og saneringsarbeidet startet. Fire firmaer er tildelt disse kontraktene. Her har vi benyttet hasteparagrafen i anskaffelsesregelverket i staten. Dette er uttrykk for den ekstraordinære situasjonen vi har vært i. Vi vil så snart som mulig over i en normalsituasjon, der åpen utlysning av arbeidene er regelen. Konkurranse om oppdragene gir oss den beste kompetansen og de beste tilbudene.

Oppryddingen vil ta tid. Det er snakk om store materielle skader inne i bygningene. Det er også avdekket forurensning av blant annet asbest, glasstøv og mineralull inne i byggene, og spesielt i Høyblokken. Dette tar vi alvorlig. Sikkerheten til de som skal oppholde seg og arbeide der inne, er vårt viktigste anliggende nå. Deres sikkerhet vil være avgjørende for framdriften i oppryddingsarbeidet.

Alle spør seg om hva som skal skje med bygningene i Regjeringskvartalet. Skal Høyblokken restaureres og tas vare på, eller skal den rives? For oss i Statsbygg er det viktig å understreke at dette er spørsmål som ikke bare avhenger av størrelsen på skadene i de bærende konstruksjonene. Etter en slik hendelse er det viktigere hensyn som skal tas. Mange av dem er av politisk karakter. De overlater vi trygt til de politiske myndigheter. Sikkerhetsspørsmål knyttet til regjeringens lokaler, vil selvfølgelig også få stor oppmerksomhet i tiden som kommer.

Uansett hvilke beslutninger som nå tas, står vi foran en formidabel jobb. Denne jobben kommer på toppen av det høye aktivitetsnivået vi allerede har. Det vil bli krevende for oss, men også for bransjen og våre samarbeidsparter. Vi håper på et godt samarbeid med alle som blir involvert i dette viktige arbeidet.