Omfattende skader etter flommen

Flommen i Trøndelag og Nordland avtar, men skadene vil det ta ukevis å reparere. Onsdag var rundt 60 personer fortsatt flomfaste i Ålen, som ble hardest rammet.

– Vi følger situasjonen tett. Det har regnet hele natt til onsdag i Nord-Trøndelag og Nordland, noen steder opp mot 60 mm. Det er økende vannføring i vassdragene, men vi har ingen flomvannføring ennå, sier vakthavende hydrolog Heidi Backe Stranden i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB onsdag formiddag.

Justert ned
NVE justerte onsdag ned sitt varsel. Selv med tett regnvær er det ikke ventet flom i Sør-Trøndelag på nivå med tirsdagens mengder. Nidelva vil holde seg på stabilt høyt vannivå i dagene fremover.

I Nordland er Vefsna stigende, men er ventet å nå toppen i løpet av det kommende døgnet med et nivå på rundt 5-årsflom i de øvre delene av vassdraget.

NVE minner også om at det er fare for mindre, lokale jordskred langs elver, bekker og i bratte skråninger i de flomrammede områdene.

Isolert i Ålen
Hardest rammet under tirsdagens overraskende storflom ble Ålen sentrum i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag. Her ble sju personer reddet ut fra oversvømte hus med helikopter, flere hus ble ødelagt og bruer ramponert.

– Det ser fælt ut. Nesten alt rasert, flere hus er ødelagt, og i butikkene har det vært opptil én meter med vann. Tre-fire bruer er tatt av vannmassene, det er helt ufremkommelig, sa ordfører Ivar Volden (Ap) i Holtålen kommune til NTB tirsdag.

Situasjonen var ikke stort bedre onsdag, selv om vannet hadde trukket seg tilbake. Ifølge VG Nett var rundt 60 personer fortsatt isolert på grunn av skadene etter flommen.

Kommunens nye kunstgressbane til 5 millioner kroner er ødelagt, ifølge Adresseavisen, som også forteller om skader på flere hundre tusen kroner på enkelte eiendommer.

Stengt bane og vei
Tre jernbanestrekninger og flere veier er onsdag fortsatt stengt som følge av oversvømmelser og ras. Jernbaneverkets pressevakt Arvid Bårdstu melder om omfattende skader som det vil ta flere dager å fikse.

* Dovrebanen langs Mjøs: Stengt i flere dager, uvisst hvor lenge.

– Flere hundre kubikkmeter masse må inn for å fylle opp etter et ras ved Espa. Terrenget er bratt, og det må legges egen anleggsvei. Vi klarer ikke ennå å være mer presise, vi må si at det vil ta mange dager å få alt i orden, sier Bårdstu.

* Rørosbanen: Stengt mellom Røros og Støren på ubestemt tid. Blir trolig åpnet mellom Røros og Hamar fra sent onsdag kveld eller torsdag morgen.

– Nord for Røros er det avdekket skader på tolv punkter over en strekning på 25 kilometer. Riksveien er også stengt. Her snakker vi om en ukes tid, pluss minus, før banen kan åpnes igjen.

* Meråkerbanen: Stengt på grunn av store vannmasser. Det er uvisst når det tørker opp slik at banen kan åpnes.

* Nordlandsbanen: Problemer tirsdag med ett ras, men det var onsdag ryddet, og det kjøres tog med skjerpet beredskap.