NVE tatt på senga av vannmengdene

Enorme vannmengder har ført til oversvømmelser, flom og evakuering mange steder. Men NVE som tirsdag varsler flom, ante mandag fred og ingen fare.

– Vi trodde aldri at det skulle bli så alvorlig som det ble, sier vakthavende hydrolog Lars-Evan Pettersson i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Han forteller at de ikke vurderte det som nødvendig å sende ut flomvarsel mandag ettermiddag. Tirsdag klokka 12 var et ferskt flomvarsel imidlertid endelig klart.

Prognosene tilsier mindre nedbør i Sør-Trøndelag, men mer av det våte element i Nord-Trøndelag og Nordland sør for Helgeland. Her kan det bli vannføringer opp mot 10- og 20-årsflom.

Gaula
Pettersson forteller at elva Gaula i Sør-Trøndelag har vært mest utsatt for de store nedbørsmengdene. I den øvre delen av elva har man hatt den største flommen siden 1940.

– Her er vannet på vei tilbake, men det vil ta sin tid før det blir overkommelig, sier hydrologen.

Lenger ned i Gaula er det fortsatt tilsig, og vannet kommer til å stige en stund til. I NVE karakteriserer man ikke dette som en uvanlig stor flom.

– Vi kan nok komme opp i et problematisk nivå i Gaula, kanskje på nivå med 10-årsflom, sier Pettersson.

Skred
Vannstanden i både Selbusjøen og Nidelva var ventet å øke utover tirsdagen. Særlig utsatte vassdrag lenger nord er Stjørdalselva, Verdalselva og Snåsavassdraget. Også her varsler NVE vannføringer opp mot 10- og 20-årsflom. I Nordland ventes det ikke vannføringer over 5-årsflom.

Den voldsomme nedbøren på allerede vannmettet jord fører dessuten til økt fare for løsmasseskred, spesielt i indre strøk av Trøndelag.