Store skader på jernbanen

Deler av Dovrebanen og Rørosbanen blir stengt i flere dager på grunn av ras og utglidninger, skriver Jernbaneverket.

Svært store nedbørmengder på kort tid har ført til omfattende skader, spesielt mellom Minnesund og Tangen på Dovrebanen og mellom Røros og Støren på Rørosbanen.

Dovrebanen ble mandag ettermiddag stengt mellom Tangen og Eidsvoll som følge av skader påført av ekstreme nedbørsmengder. Skadene er så omfattende at banen må holdes stengt i lengre tid. Rørosbanen er stengt mellom Elverum og Rena og mellom Røros og Støren. Meråkerbanen er stengt mellom Hell og Storlien.

Tirsdag formiddag hadde faglig leder linjen på Dovrebanen, Anders Nicolaysen skaffet seg oversikt over skadene: -Vi har i alt åtte punkter der sporet er skadet, forteller han. Flere steder henger sviler og skinner i lufta som følge av utvasking. De største skadene er på Espa stasjon der gamle E6 har rast ut og ned på jernbanen. I det andre sporet på stasjonen er det en 30 meter lang utglidning hvor store mengder masse må tilføres før trafikken kan komme i gang igjen.

- Vi har nå hatt geotekniker ute for å vurdere situasjonen og utbedringsarbeidet er i gang, men arbeidet vil nok ta flere dager, slår han fast.

På Rørosbanen er det enorme vannmengder i Gauldalen, både fra sideelver og i hovedelva Gaula. Banen er på flere steder undergravd og står under vann tirsdag. Her foreligger ennå ingen oversikt over skadene, men det er på rene at de er store og at utbedringasarbeidet blir omfattende.

Meråkerbanen ble stengt tirsdag morgen som følge av nedbør. Det er på formiddagen innført skjerpet beredskap på strekningen Skatval-Åsen på Nordlandsbanen, og det har her vært delvis stengt i perioder.

Ny informasjon vil foreligge onsdag ettermiddag.