Vil ha boligpolitikk som valgkamptema

Hyggelige tall for boligbygging er ikke nok for å dekke behovet særlig i de store byene. Derfor vil sjefen for Boligprodusentene ha mål for boligbygging som valgkamptema.

Boligprodusentenes boliganalyse som utarbeides hvert kvartal i samarbeid med Prognosesenteret, viser at igangsettingen av nye boliger i andre kvartal steg med 22,5 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Økningen er på hele 34 prosent etter første halvår.

Også boligsalget går strykende. Salgsøkningen er på 21,6 prosent i første kvartal, mens salget etter første halvår er opp 23,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Og det stiger fortsatt da salgsveksten fra første kvartal viser en økning på 4,2 prosent.

Også tallene fra de store byområdene er oppløftende. Igangsettingen av nye boliger faller riktignok litt i Akershus, mens viser pen oppgang i Oslo, Hordaland og ikke minst i Sør-Trøndelag, mens den i Rogaland holder seg oppe på et høyt nivå.

– Hyggelige tall for salg og igangsetting av nye boliger er imidlertid ikke nok. Boligbyggingen er fortsatt ikke høy nok til å dekke behovene hvis vi skal legge befolkningstallene som SSB utarbeider til grunn, kommenterer Per Jæger som er adm. direktør i Boligprodusentene.

Boligbyggingen på landsplan ligger an til å nå 30.000 enheter i år. Men i følge Boligprodusentenes boligbehovsundersøkelse som ble lagt frem på forsommeren, trengs det nærmere 36.000 nye boliger hvert år de nærmeste 10 årene for å kunne dekke behovet ved et scenario med høy befolkningstilvekst. Boligbyggingen må opp i 31.000 enheter for å kunne møte en middels vekst i befolkningen fremover.

– Det betyr at vi for hele landet ikke ligger så dårlig an. Men det er i storbyene og ikke minst i Oslo hvor vi har de store utfordringene. Her må boligbyggingen kraftig opp, fremholder Jæger.

Oslo har hatt et snitt på boligbyggingen på 2900 enheter de senere årene. Dette tallet må økes til 4600 bare for å dekke boligbehovet med lav befolkningstilvekst. For å tilfredsstille en høy befolkningsvekst som er på nivå med den faktiske trenden for tiden, må boligbyggingen mer enn dobles til 6500 boenheter.

For Akershus må boligbyggingen opp dra dagens nivå på 3100 til 5000 enheter for å kunne ta av for en høy befolkningstilvekst. For Hordaland dekker dagens utbyggingstakt et scenario med lav befolkningstilvekst, mens boligbyggingen må opp fra 2900 til 3700 for å møte høy tilflytting.

Derfor vil sjefen for Boligprodusentene ha boligbygging opp på dagsorden i valgkampen.

– Jeg vil utfordre lokale politikere særlig i de store byene til å prioritere boligbygging, og at denne skjer i takt med befolkningstilveksten. Da må politikerne sette konkrete mål for utbyggingen, og dette vil synliggjøre at politikerne blir nødt til å tenke annerledes enn i dag, kommenterer Jæger som påpeker at for eksempel Oslo har vært mye flinkere til dette på skoleutbygging.

Og Per Jæger er ikke særlig imponert over lokalpolitikerne så langt. Han fulgte valgkampåpningen i Oslo sist lørdag og oppsøkte samtlige valgkampboder langs Karl Johans gate.

– Her var det mye snakk om grønne lunger, støtte til småhusplanen og bevaring av markagrensen. Jeg fikk vite svært lite om hva man skulle bygge utenom at det forelå klare planer. Jeg sier ikke at grønn tankegang ikke er viktig. Men hvis boligpolitikk kommer på dagsorden, tvinges politikerne til å prioritere nybygging fremfor andre verdier, avslutter Jæger.