Sju reddet ut fra oversvømte hus med helikopter

Flomtoppen er nådd i Sør-Trøndelag, men lenger nord venter kraftig regn og fortsatt fare for flom. Sju personer måtte tirsdag reddes ut fra husene sine med helikopter.

Flere evakuert på grunn av flom i Sør-Trøndelag

Flere personer ble natt til tirsdag evakuert på grunn av flom i Holtålen i Sør-Trøndelag.

Flere personer ble evakuert fra husene sine i Ålen, melder NRK.

På grunn av dårlig vær var det umulig å sette inn helikopter. Politiet har derfor fått bistand fra Heimevernet, Sivilforsvaret og brannvesenet i området.

Ifølge NRK sitter en mann isolert på ei seter i Grønlia i Holtålen, og en kvinne ble reddet etter at hun satt fast i bilen sin på riksvei 30.

Ingen personer er skadd, men flere veier er stengt på grunn av flom i elva Gaula.

Mange stengte veier

Flere stengte veier i Trøndelag på grunn av flom og rasStore nedbørsmengder har ført til flom og ras som har stengt flere veier i Trøndelag. Tirsdag tidlig er følgende veier stengt.

- Fv 30 er stengt flere plasser. I Ålen sentrum og Grisvollen, Haltdalen sentrum og Haltdalen - Eidet bru ved Svølgjatunnelen.

- Fv 561 på strekningen Kroken – Myrmoen ved Jamtvollen.

- Fv 591 Haltdalen –Trondsaunet ved Brobakk bru.

- Fv 705 Selbu – Flora ved Flora.

- Fv 601 Kotsøy bru i Midtre-Gauldal

Statens vegvesen og driftsentreprenørene følger nå situasjonen tett i hele Trøndelag og har mannskap ute. Flere veier kan bli stengt. Det kan være mye vann på veiene og Statens vegvesen oppfordrer trafikantene til å ta hensyn til dette.

Vi oppfordrer til å følge med på radio, sjekke trafikkmeldingene på www.vegvesen.no eller ringe tlf 175 for oppdatert

NVE totalt overrasket over vannmengdene

Enorme vannmengder har ført til oversvømmelser, flom og evakuering mange steder. Men NVE som varsler flom ante mandag fred og ingen fare.

– Vi trodde aldri at det skulle bli så alvorlig som det ble, sier vakthavende hydrolog Lars-Evan Pettersson i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Han forteller at de ikke vurderte det som nødvendig å sende ut flomvarsel mandag ettermiddag. Tirsdag jobbes det på spreng for å finne ut hvilke prognoser de skal komme med i løpet av dagen.

– Det er ventet mer nedbør fremover, og vi vurderer hvilke prognoser vi skal komme med. Dette er veldig usikkert. Men selv om det kommer mye vann, tror vi ikke vi får den samme alvorlige flomsituasjonen som vi har hatt i Sør-Trøndelag det siste døgnet. Dette gjelder også deler av Nord-Trøndelag og sør i Nordland, sier Pettersson.

Han forteller at elva Gaula i Sør-Trøndelag har vært mest utsatt for de store nedbørsmengdene.

– Her er vannet på vei tilbake, men det vil ta sin tid før det blir overkommelig, sier hydrologen.

Lenger ned i Gaula er det fortsatt tilsig, og vannet kommer til å stige en stund til. I NVE karakteriserer man dette ikke som en uvanlig stor flom.

– Vi kan nok komme opp i et problematisk nivå i Gaula, kanskje på nivå med tiårsflom, sier Pettersson.

I Nea-Nidelvvassdraget er det også veldig stor flom. Her er det tirsdag i ferd med å kulminere med meget stor flom. Litt lenger nord i Stjørdalselva er det også mye vann, men ikke det NVE kaller «veldig stor flom».

111 millimeter nedbør på Rørosvidda på ett døgn

Fra mandag til tirsdag har regnet flommet ned mange steder i Midt-Norge. På Rørosvidda ble det målt hele 111,5 millimeter nedbør på ett døgn.

Det er på målestasjonen Håsjøen-Solgløtt at målingen ble gjort. Den voldsomme nedbørsregistreringen kan være den største døgnnedbøren som noen gang er målt i Trøndelag i august, skriver Adressa.no.

Målestasjonen på Rørosvidda slår de neste stasjonene på lista med god margin. Aursund følger med 79 millimeter, Østås i Hegra med 71,7 og en lang rekke målestasjoner har målt like over eller under 60 millimeter.

 

Store vannmasser har ødelagt flere hus og bruer i Ålen i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag.

– Det ser fælt ut. Mange trær har kommet nedover med vannet. I Ålen sentrum er nesten alt rasert, flere hus er ødelagt, og i butikkene har det vært opptil én meter med vann. Tre-fire bruer er tatt av vannmassene, det er helt ufremkommelig, sier ordfører Ivar Volden (Ap) i Holtålen kommune til NTB.

Flommen i Sør-Trøndelag stanser biler, tog og folk, men tirsdag ettermiddag begynte vannmassene endelig å gå tilbake.

Mer regn i nord

– Vannføringen har sunket betraktelig, men i Nord-Trøndelag, og særlig i Nordland, ventes det betydelige mengder nedbør, forteller vakthavende hydrolog Heidi Bache Stranden i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I de to fylkene skal det regne kraftig natt til onsdag og onsdag, og sør for Helgeland kan det bli vannføringer opp mot 10- og 20-årsflom. Men det er ikke fare for at en eventuelt flom vil gjøre like stor skade som i indre deler av Trøndelag.

– Nei, vi håper for all del ikke det. Det er ikke meldt nedbørsmengder i nærheten av det vi har sett i Trøndelag. Det er ganske tørt i Nordland, og vi håper vassdragene er klare til å ta imot nedbøren, sier Stranden til NTB.

Fullt kaos

Folk i Ålen, med rundt 2.000 innbyggere, våknet til fullstendig kaos tirsdag morgen. Gaulavassdraget har gått over sine bredder, og store vannmasser sperrer bruene inn til sentrum. Ifølge ordføreren er fire hus fullstendig oversvømt. I tre av disse måtte beboerne reddes ut med helikopter. Vannmassene tvang mange til å oppholde seg i andre etasje, og flere personer sto på verandaene sine og ventet på hjelp.

– Sju personer ble hentet ut med helikopter. Flere av dem måtte vente lenge. Helikopteret kom fra Trondheim, og det var dårlig flyvær. Det var nok en hard påkjenning for dem, de er nok preget av det de har vært igjennom, sier ordføreren.

Kunstgress ødelagt

Også kommunens nye kunstgressbane er ødelagt, skriver Adresseavisen. Holtålen kommune har brukt rundt 5 millioner kroner på den nye banen, og mangfoldige dugnadstimer er lagt ned for at Ålen IL skulle få en ny og moderne fotballbane. Banen skulle åpnes torsdag, men nå må trolig de fotballglade i Ålen vente helt til neste år med å spille på den nye kunstgressbanen.

Ifølge ordføreren begynte det å regne kraftig i 22-tiden mandag kveld, og det ga seg ikke før tidlig ettermiddag tirsdag.

– Nå er det om å gjøre å ta seg av dem som er rammet, sa Volden til NTB.

– Kom som en overraskelse

Hele kommunen ble satt i kriseberedskap da Ålen sentrum ble fullstendig oversvømt og flere områder isolert. På kommunens hjemmeside ligger dramatiske bilder og informasjon til innbyggerne, blant annet om at barnehager og SFO er stengt.

Mange ble enten evakuert eller sittende flomfast, men tirsdag kveld var ingen lenger i umiddelbar fare som følge av vannmassene, opplyser politiet.

Flommen kom som en stor overraskelse på alle i bygda, for ingen varsler ble sendt ut på forhånd. Dermed ble også NVE tatt på senga, og et flomvarsel ble ikke sendt ut før tirsdag klokka 12. (©NTB)