Ny fuktsperre ivaretar kravene til TEK10

Tetthetskravene i forskriften TEK10 er skjerpet. På grunn av de strenge kravene til tetthet vil balansert ventilasjon bli standard i alle nye boliger.

I tillegg vil det bli stilt meget strenge krav til tetthet i dampsperren for å unngå fuktproblemer. Nye fuktsperreprodukter fra Elis Elektro, som tilfredsstiller kravene i TEK10, er benyttet av PET Installasjon i Tønsberg på flere installasjoner med stor suksess.

– Kravene i TEK 10 innebærer at alle fag, inkludert elektro, må sørge for god tetting mot utvendige vindsperrer og innvendig dampsperre ved gjennomføring av rør/kabler. Byggmester vil til syvende og sist være ansvarlig for at huset blir tett, men alle fag må bidra, sier Jørgen Festervoll.

– Tette bygg er avgjørende for å redusere energibruken, men god tetting er kanskje minst like viktig for å unngå fuktproblemer. Festervoll er Partner i ADAPT Consulting, et uavhengig konsulentselskap som blant annet jobber med effektiv energibruk i bygninger.

Installatørens utfordringer
TEK 10 stiller helt nye krav til installatøren.

– Dette innebærer at det benyttes tettemansjetter på alle gjennomføringer i damp- og vindsperrer. Ved installasjon av downlight skal det brukes kasser med tetting mot underlag, noe som er spesielt viktig på kaldloft. Manglende tetthet vil raskt oppdages i en trykktest som trolig vil bli standard i alle nybyggprosjekter, sier Festervoll.

– I den senere tid er det introdusert membraner og mansjetter med tape for rør og koblingsbokser. Fuktsperreproduktene fra Elis Elektro er eksempel på dette, påpeker han.

Dokumentasjonskrav
– Strengere krav til håndverksutførelse medfører også strengere dokumentasjonskrav til tetthet, sier Festervoll.

– I tillegg er det viktig å avklare hvilke tetteprodukter som skal benyttes og hvem som har ansvaret for at det tettes rundt gjennomføringene. Standardkontrakten som NELFO har utarbeidet inneholder ikke elementer om tetthet. Derfor må dette avtalefestes separat, sier han.

Betydelig markedspotensial
I årene fremover vil markedspotensialet for tetteprodukter i forbindelse med gjennomføringer i damp- og vindsperren bli meget stort i bygge- og installatørbransjen.

– Alle fagene må bidra, men det er naturlig at byggmester påtar seg hovedansvaret for og koordineringen av arbeidet med å oppnå tetthetskravene i TEK 10. På den måten unngår vi å spre ansvaret på alle de ulike fagene, mener Festervoll.

Nedslagsfelt
PET Installasjon AS i Tønsberg ble etablert i 1972. Med sine 32 ansatte har de en årlig omsetning på 30 millioner kroner. Nedslagsfeltet er Tønsberg-området og selskapet dekker markedet for leilighetsprosjekter og eneboliger. – I tillegg har vi Mesterhus med sine fem selskaper som kunde, sier Petterson.

Tetthet i gjennomføringer
– Fuktsperreproduktene er avgjørende for å få et tett bygg. Under trykktesting fylles huset med luft og lekkasjepunkter måles. Skjæres det hull i plasten uten tetting vil det medføre lekkasje. Produktene benyttes i hovedsak på kabel/rør som skal ut av huset. Borer vi for montering av utelampe setter vi på en mansjett eller taper røret etterpå. Mansjetten og tapen brukes på store rør og kabelgjennomføringer gjennom plast. Dette er mer smak og behag ut fra det som passer byggmester eller montør best, sier Petterson.

Rehabiliteringsprosjekt
Snekker Jostein Mathisen hos Christensen og Mathisen på Nøtterøy er i ferd med å rehabilitere en enebolig i Tønsberg. Hele konstruksjonen er revet og blir nå bygd opp igjen.

– Vi har ansvaret for alt av snekker- og bygningsarbeid. I denne forbindelse er tettinger av rør og ledninger avgjørende for å få et tett hus. Når huset er oppført blir det trykktestet av byggmester. Da må alle rør fuges, tapes eller påføres fuktsperre, påpeker han.

Rehabilitering
Foreløpig oppføres det mange bygg etter TEK07 som var forløperen til TEK10.

– På rehabilitering gjelder ennå andre forskrifter, men etter hvert vil kravene til TEK10 også gjelde her.

– Den nye normen for elektroinstallasjoner – NEK400:2010 – medfører også store endringer i kravene som vi må etterleve. Frem til 1. juli 2011 gjelder en overgangsordning. Etter det må alle forholde seg til den nye normen. Den inneholder krav til antall punkter i ulike rom i leiligheter og hus. Det er også krav til komfyrvakt, overspenningsvern m.m. for å sikre seg mot brannfare, forteller Petterson.

God respons
Daglig leder Bjørn Ekholt i Elis Elektro opplyser at selskapet er på markedet med flere tetteprodukter som er patentert og produsert i Danmark og testet av Dansk Teknologisk Institutt.

– Vi har tilbudt markedet deler av produktsortimentet i mer enn ett år. Responsen er god. Elentreprenørene mener det er hensiktsmessig å benytte produktene til nærmest alle tettebehov. De kan brukes ved gjennomføring av kabler, rør og enkle tak- og veggbokser og leveres med ferdige utstansinger og klebes direkte på fuktsperra.