Erna Solberg besøkte Barnas byggeskole

- Det er viktig at næringslivet stiller opp for å rekruttere unge til bygg- og anleggsfagene slik det blir gjort her, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun nylig besøkte Barnas byggeskole på Sollerud gård i Oslo. Det er NCC som står bak prosjektet. (Bildekarusell)

Rekrutteringsutfordringen i bygg- og anleggsbransjen

Byggenæringen sysselsetter i dag (2011) cirka 185 000 personer i utførende del av næringen. Kompetansen om arbeidskraften blir hard i framtiden. BNLs vurdering er at det kan bli utfordrende å rekruttere inn nødvendig arbeidskraft, det være seg gjennom utdanningssystemet eller gjennom arbeidskraftimport. Skal vi kunne møte samfunnets etterspørsel etter de produkter og tjenester næringen leverer, er vi derfor avhengig av også å øke produktiviteten i næringen: Vi må produsere mer og bedre med det antallet ansatte vi har.

I BNLs spørreundersøkelse blant medlemsbedriftene, svarer 51 % av bedriftene at de benytter innleid utenlandsk arbeidskraft fordi de ikke får tak i norske arbeidere (BNLs fremtidsbarometer februar 2011).

Det er liten tvil om at kampen om arbeidskraften vil bli hard framover. Befolkningsvekst, sentraliseringstendens, eldrebølge, nye krav til miljøvennlig og energiriktig bygging, samt det store vedlikeholdsetterslepet i offentlig sektor, betyr høy aktivitet innen både bygg og anlegg, og dertil stort behov for kompetent arbeidskraft. Skal byggenæringen kunne møte samfunnets behov og levere rett kvalitet til riktig tid og riktig pris, må næringen rekruttere tilstrekkelig mange ansatte med riktig kompetanse; flere må rekrutteres inn til utdanningene, og flere må gjennomføre påbegynt utdanning.

Byggenæringen må rekruttere dyktig og motivert ungdom til krevende og utfordrende yrker og oppgaver i en næring som krever selvstendige, høyt kvalifiserte og omstillingsdyktige medarbeidere.

Forutsatt fortsatt vekst i BNP på 2,5-4 % per år, og forutsatt samme produktivitet som i dag, framskriver Fafo (Fafo-rapport 2010:25) rekrutteringsbehovet i byggenæringen til å ligge mellom 8000 og 12000 nye ansatte i året fram mot 2020. Dette er en samlet framskrivning for det totale rekrutteringsbehovet, og inkluderer både fagarbeidere, teknikere, ingeniører og sivilingeniører. BNL anslår at av disse vil 8 av 10 være fagarbeidere, resten teknikere og ingeniører/sivilingeniører. Blir veksten høyere enn forutsatt i Fafos framskrivinger, blir rekrutteringsbehovet enda større.

(Kilde: BNL)

Solberg lot seg begeistre av ivrige bygningsarbeidere i alderen 8-12 år, som under kyndig veiledning fra lærlinger og fagarbeidere i NCC hadde fribygging som tema da Byggeindustrien besøkte byggeskolen.

Stoler, fuglekasser, bord, smykkeskrin, skohyller og stylter er noen eksempler på hva som ble utformet på den provisoriske byggeplassen.

- Det er veldig morsomt å se hvor ivrige barna er, og den gleden de viser ved å bygge noe selv med sine egne hender. Dette er et veldig flott tiltak, sier Solberg.

Det er sjette gang Barnas byggeskole i Oslo og Bergen arrangeres. Rundt 100 barn får utfolde seg med hammer, vinkel, og byggetegninger.

Øke interessen
Målet med barnas byggeskole er å gjøre barn og unge interessert i bygg- og anleggsfaget og med det skape interesse for bygg- og anleggsbransjen. Bransjen sliter med underskudd på fagfolk, og har en stor utfordring når det gjelder rekruttering. Rekrutteringsbehovet i byggenæringen vil ligge på mellom 8 000 og 12 000 nye ansatte i året fram mot 2020, ifølge en Fafo-rapport (2010:25)

Må rekruttere langt flere
Byggenæringens Landsforening (BNL) er begeistret for det arbeidet NCC gjør med Barnas byggeskole og mener tiltaket er et godt eksempel på rekrutteringsinitiativ fra bygg- og anleggsbransjen.

– Skal byggenæringen kunne møte samfunnets behov og levere rett kvalitet til riktig tid og riktig pris, må næringen rekruttere tilstrekkelig mange ansatte med riktig kompetanse. Flere må rekrutteres inn til utdanningene, sier Jørgen Leegaard, direktør for Kompetansepolitikk, utdanning og rekruttering i Byggenæringens Landsforening.

Utdanningssystemet må endres
Leegaard mener at dagens utdanningssystem ikke er lagt til rette for fagutdanning innen bygg- og anlegg, og at det haster med å få gjort noe med dette. BNL jobber aktivt mot politikerne med forslag til hva som kan gjøres, blant annet å organisere opplæringen slik at det blir et mye tettere samarbeid mellom skole og bedrift. I det ligger også at utdanningene må bli mye mer praktisk rettet.

- Vi frykter at hele lærlingeordningen forvitrer dersom det ikke skjer noe raskt. Mangelen på fagfolk gjør at vi også vil mangle folk til å lære opp de unge som vil inn i yrket, sier Leegaard.

Valgte byggfag
Wilhelm Adra fra Oslo er en av dem som har gått mot utdanningsstrømmen. Han jobber som tømrerlærling i NCC og er så langt fornøyd med yrkesvalget. På Barnas byggeskole hjelper han deltakerne med å få kappet materialer til byggeprosjektene.

- Jeg liker å jobbe med praktiske ting og bruke kroppen. Derfor valgte jeg byggfag, sier Adra som nå har tilbakelagt ett år i lære hos NCC. Han forteller at han var spent på om han fikk lærlingplass på grunn av nedgangstidene, og desto mer fornøyd da det gikk i boks.